Да ли малој деци треба често говорити да су паметна?

Сваки родитељ жели да има интелигентно и знатижељно дете. Зато су највеће стрепње повезане са питањем ‒ како васпитати своје дете, у ком правцу га усмеравати? Да ли би дете требало често хвалити, награђивати, повремено прекорити? Ту меру између прекора и похвале никада није лако одредити; тешко је са сигурношћу говорити о мери која би дала ефикасне резултате у развоју успешне личности.

У Републици Кини психолози су извели експеримент са децом узраста од три до пет година. Учествовало је неколико стотина деце, која су била подељена у три групе.

Задатак је био да открију карте у шпилу. У одређеном тренутку учитељ би изашао из учионице, али би деци пре тога изговорио следеће реченице: првој групи ‒ да су јако паметни, другој групи ‒ да су одлично урадили задатак, а трећу групу није посебно хвалио.

По изласку из учионице психолози су кроз огледало утврдили да су „малим лагаријама" била склона управо деца из прве групе, којој је речено да су јако паметна.

Код њих се проценат варања повећао за чак 60 процената ‒ вирили су другима у карте, шетали по учионици и „шпијунирали" или су једноставно окретали шпилове.

Деца у другим групама су далеко мање била склона томе. Психолог и професорка Универзитета Калифорнија Гејл Хејман, која је и присуствовала експерименту, рекла је да је била изненађена колико су деца већ са три године разумела значење појма паметан и интелигентан.

Она истиче да су вероватно многи од њих, да би сачували поверење испитивача, прибегли малим лажима. Иако наведени експеримент показује социјално понашање деце у групи, то не значи да децу не треба хвалити и говорити им да су „паметне мамине и татине главицеˮ.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара