У Петници светски стручњаци за метеорску астрономију

У Истраживачкој станици Петница недавно је одржана међународна конференција посвећена метеорима, која је окупила 150 астронома из двадесет пет земаља света. Метеори (у народу звезде падалице) представљају стене у Сунчевом систему које при „сударуˮ са Земљом, улазећи у њену атмосферу, сагоревају и топе се, остављајући светли траг на небу. Уколико је објекат довољно велик, може ударити у тло и створити кратер.

„Међународна метеорска организација је након 20 година поново изабрала Петницу да буде домаћин великом годишњем окупљању астронома. Тридесет шеста конференција по реду окупиће највеће стручњаке у тој области астрономије са свих континената. Биће то прилика за научну дискусију, размену искустава, али и договарање нових пројеката сарадње. Важно нам је било да поново дођемо у Петницу, јер је она битна због тога што ради. Данас је много већа, али и даље има исти дух, енергију и ентузијазам", рекао је Цис Вербек, белгијски астроном и председник Међународне метеорске организације.

Петничка метеорска група постоји од самог оснивања Петнице и сваке године посматра метеоре и прати метеорске ројеве, објављујући своја посматрања и резултате.

„Једна од главних тема овогодишњег окупљања астронома била је посвећена сјајним метеорима (болидима), као и техникама видео посматрања и праћења метеорских ројева. Важан аспект конференције је повезивање астронома који се широм света овим баве, јер морамо имати посматраче на свакој тачки на планети, како бисмо 24 сата покривали ноћно небо" ‒ додаје Марк Јејсенс, такође из Белгије.

Астрономи који се баве метеорима проучавају њихово кретање, путање и порекло. Анализирајући остатке оних који су ударили у тло, проучавају њихов састав и настанак. Метеорска астрономија нам може много тога рећи о настанку Сунчевог система, кретањима тела унутар њега у прошлости, али и потенцијалним претњама по Земљу.

„Велики број астронома окупио се у Петници да дискутује о најновијим открићима у вези са метеорима. Ми смо одлучили да конференција буде доступна и онима који у свет науке тек улазе, како би из прве руке видели како изгледа метеорска астрономија, али и дискусија о научним постигнућима. Тако смо поред научног аспекта конференције обезбедили и образовни ‒ онако како то Петница често ради. То је био пун погодак, јер су научници из двадесет пет земаља света одушевљени управо квалитетом дискусије коју покрећу студенти", истакао је Никола Божић, програмски директор у Петници, и један од организатора Међународне метеорске конференције.

Истраживачка станица Петница од 1982. године организује образовне програме за мотивисане и заинтересоване ученике и студенте у области астрономије, физике, електронике, рачунарства, математике, биологије, екологије, хемије, геологије, медицине, лингвистике, историје, психологије, антропологије, социологије, археологије и дизајна. Кроз програме тог истраживачког центра до сада је прошло 50.000 учесника. Ове године обележава 35 година рада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара