Вода за све

Предвиђа се да ће у наредних 20 година количина питке воде бити смањена за трећину. Без воде нема квалитетног и достојанственог живота.

Један од најзначајнијих природних ресурса, који је уједно и кључни фактор људског здравља и очувања екосистема ‒ јесте вода. И мада декларативно свако људско биће има право на количину и квалитет воде који задовољавају његове основне потребе, стварност је, ипак, другачија, јер сваки четврти човек на планети нема довољно воде, а сваки други нема адекватне санитарије.

Воде за пиће је све мање, а човечанство је све бројније и захтевније. Иако три четвртине Земљине површине чини вода, преовлађује слана вода океана и мора, која чини чак 97 одсто воде на планети. И поред тога што је слану воду могуће прерадити до питке воде, то је још увек врло скуп поступак који није применљив за велику популацију.

Од преостала три процента слатке воде две трећине су заробљене у леду, док свега један одсто гради водотоке, језера и подземне издани, а део је присутан и у атмосфери кроз циклус кружења воде у природи.

Услед глобалног отопљавања долази до топљења глечера и других залеђених залиха слатке воде. Још у периоду од 1850. до 1980. године, када се јављају значајније емисије угљен-диоксида, што је последица људских делатности, ледници на Алпима су преполовљени. Данас је та појава још израженија. Само на европском континенту на осам од девет области под ледницима забележено је драстично смањење леденог слоја.

Истовремено, на планети је све више региона са мање падавина, где земљиште губи плодност и шире се пустињске површине. Од почетка 20. века пустиња у Африци напредовала је око 250 км према југу.

И сеча шума угрожава водоизворишта, доводи до ерозије земљишта, стварања бујица и клизишта.

Баласт течног и чврстог отпада додатно угрожава водне ресурсе на Земљи. Сваког дана око шест милиона тона отпада баца се у реке, језера и остале водене токове. Сваки отпад пре или касније продире до подземних изворишта вода и загађује их.
„Ми сечемо шуме, просипамо минерална уља и друге отпадне материје, чак и читаве цистерне отпадних вода и муља просипамо у зони водоизворишта. Због тога се многи разболе, мада то нико не доводи у везу, не испитује", каже хидрогеолог Бранислав Божовић.

Жеђ нам прети

Тражња за квалитетном пијаћом водом зато расте. Некада је било могуће обезбедити квалитетну воду у котлинама река, а данас је то све ређе и вода се све више црпи са планина, тамо где нема индустрије и других загађивача.

У свету расте страх да воде неће бити довољно јер се она не користи само за пиће, хигијену и друге кућне потребе већ и у производњи хране, индустрији и другим делатностима које је троше све више. Тако се за производњу једног килограма хартије утроши 1.000 литара воде, за производњу једног литра нафте 18.000 литара воде, за један килограм гуме 3.500 литара воде.

Предвиђања УН су мрачна. У наредних 20 година просечна количина воде којом ће људи располагати биће мања за трећину. Две трећине света ће до 2025. живети у земљама које ће бити суочене са озбиљном несташицом воде. Само на северу Кине, где живи нешто мање од пола милијарде људи, земљиште губи влагу брзином од 1.520 литара воде годишње, због чега се предвиђа да ће за десетак година у том делу света владати жеђ. Слична судбина очекује југ Азије, Блиски исток, поједина афричка подручја. У региону југоисточне Европе такође се очекује смањење падавина, што ће се негативно одразити на пољопривреду и екосистеме.

Србија не може да се уљуљкује податком да има довољно воде и да расипа, поготово кад се има у виду да климатске промене ни нас неће заобићи. Ко буде имао мањак воде имаће и проблем у обезбеђењу довољних количина хране.

„Србија са својим водним ресурсима не спада у сиромашне земље, али није ни богата водом", сматра Бранислав Божовић.

У пољопривредној производњи и индустрији хране троше се велике количине воде. Скоро 70 одсто питке воде одлази на производњу хране. Наводњавање чини 40 одсто трошкова у пољопривреди. Зато је императив тих привредних делатности: штедња воде.
Пољопривредни сектор мора да преузме одлучујући корак да би се смањиле погубне последице по животну средину. Економичан и уједно најподеснији начин заливања који погодује пољопривредним културама јесте систем кап по кап. На тај начин се са мање воде постиже много.

„Данас воћњаци по принципу кап по кап у Израелу, који иначе кубури с водом, дају више воћа и по количини и по квалитету него наши воћњаци. Баш зато што ми или уопште не заливамо или претерано заливамо", објашњава Бранислав Божовић.

У крајевима где људи морају да пешаче и тегле воду до куће троши се до десет литара воде дневно. Само коришћењем водокотлића у просечном градском домаћинству потроши се пет пута више ‒ 50 литара воде на дан. Европљани по становнику троше између 110 и 200 литара воде дневно, Јапанци 260, а Американци 600 литара.

„Не бисмо смели да расипамо воду. Морамо да је чувамо, а то значи да морамо да бринемо о простору, јер је простор основни ресурс и у њему се све дешаваˮ, сматра Божовић.

Да би подмирио своје потребе за питком водом, кувањем и прањем, човеку је довољно између 150 и 175 литара воде дневно. Ми се у Србији понашамо расипнички и трошимо знатно више. Зато нас водоводи који нас снабдевају водом упозоравају да се сетимо да је пут сваке капи од изворишта до славине дуг, напоран и веома скуп.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. септембар 2025.
15° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом