Раж, краљица међу житарицама
Раж, рустикална житарица, позната по обиљу витамина и минерала, била је, некада давно, основна храна наших предака. Садржи врло мало глутена и скроба, те се препоручује у исхрани дијабетичара. Нутрициониста Милка Раичковић објашњава да је раж „оџачар за здравље”, јер има структуру која темељно чисти црева, док њен минерални састав регулише ниво триглицерида и холестерола у крви. Нова истраживања показују да специјалан тип ражаног хлеба прија и пацијентима који имају синдром иритабилног црева (ИБС)
Верује се да раж потиче од коровске биљке Secale anatolicum, која се првобитно узгајала у југозападној Азији, да би у источну Европу стигла тек у бронзаном добу. Некада је раж на овим просторима била „краљица међу житарицама", а данас је само редак додатак пшеничном хлебу.
За разлику од елегантно обрађене пшенице, раж је врло рустична житарица и захтева темељно жвакање. Како објашњава др Милка Раичевић, нутрициониста Дома здравља „Палилула", навикли смо на мек, паучинаст, фини бели хлеб који прогутамо и не размишљајући о жвакању, па је структура ражи данас изазов за наш пробавни систем.
Савремени ритам живота наметнуо је и бржи начин исхране, па лака, „суперукусна" бела пецива бирамо чешће него изузетно богату врсту жита
Зрно здравља
Зрно ражи у просеку садржи 70% угљених хидрата, 12% беланчевина, 1,8% масти, 3,5% дијетних влакана, витамине Бе-комплекса и витамин Е, вишезначајан за наш организам. Енергетска вредност износи 335 калорија у 100 грама.
Раж можемо назвати „оџачаром за здравље" јер темељно чисти црева, и има минерални састав који регулише ниво триглицерида и холестерола у крви. Највише садржи фосфора, магнезијума, силицијума, калијума, мангана, калцијума, гвожђа и флуора.
Манган врло лепо везује калијум и гвожђе, што се раж препоручује у борби против анемије. Ако се посеје као свако жито, надземни изданци могу се „ошишати" и искористити као врло здрава салата у комбинацији са медом и лимуном.
Ражана опна садржи више витамина и минерала од пшеничне, има мање глутена и скроба, па је погодна за исхрану дијабетичара. Ражане мекиње су јако добар извор лигнана.
Лигнани су фитоестрогени и антиоксиданси, за које је научно потврђено да делују превентивно на рак простате и дојке, остеопорозу и срчана обољења. У клицама ражи налази се висок садржај флуора који је, као што знамо, неопходна заштита за зубе.
Специјалан ражани хлеб за пацијенте који болују од ИБС-а
Пацијенти који болују од синдрома иритабилног црева често имају стомачне тегобе праћене дијарејом или опстипацијом, а храна може да погорша стомачне болове и наведене симптоме.
У новом истраживању (Alimentary Pharmacology & Therapeutics study), пацијенти су јели специјални ражани хлеб са мало такозваних „ФОДМАП" (FODMAP) компоненти ‒ сахарида и полиола, ферментабилних шећера који се не варе у потпуности и који могу изазвати додатне пробавне сметње.
Према анализама студије, код испитаника су се током дуже употребе специјалног ражаног хлеба ублажили симптоми иритабилног колона. Доктори верују да би конзумирање посебног ражаног хлеба помогло да пацијенти унесу више влакана и обогате своју исхрану, без страха од нових тегоба.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар