Сладолед кроз векове

Први сладолед правио се у Кини а у Европу га доносе Арапи. Рецепт за ледену посластицу својевремено је био велика тајна на енглеском двору док се данас широм света нуди сладолед од камиљег па и од мајчиног млека.

Сладолед је некада био доступан искључиво краљевима и племићима. Био је симбол моћи и богатства и налазио се искључиво на трпези припадника друштвене елите.

Први сладолед настао је у Кини, а његови основни састојци били су једноставни: млеко и лед.

Сладолед су у Европу донели Арапи. На енглеском двору у њему се уживало још у 17. веку. Посластицу је правио краљев кувар из Француске а било му је наложено да рецепт чува као строгу тајну.

Прву машину за прозводњу укусне ледене посластице, 1846. године направила је Ненси Џонсон и та машина је била врло слична онима које се данас могу видети у посластичарницама.

У 19. веку почиње озбиљна индустријска производња сладоледа у Америци.

Сладолед добија 1924. године корнет који је тада направљен у радионици посластичара Итала Марћионија. Нови "изум" представљен је на Међунароном сајму у Сент Луису.

Десет година касније, 1934. Крис Нелсон је у Ајови, први прелио сладолед чоколадом и успешно "ставио" ледену посластицу на штапић.

У Италији је, недалеко од Болоње, недавно са радом почео и Универзитет сладоледа на којем се уче тајне прављења посластице без које многи не могу да замисле лето.

Оснивач Универзитета је једна од водећих компанија за производњу сладоледа "Caprigiani".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. мај 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом