Наука

субота, 02. јул 2016, 10:26 -> 11:47

Здравље у шољици кафе

Умерена конзумација кафе повезује се са смањеним ризиком од више болести, међу којима су срчана обољења и дијабетес, упућују студије научника са Школе јавног здравља Универзитета Харвард...

Прочитај

Пристигли коментари (1)

субота, 02. јул 2016, 09:37 -> 11:37

О ајкулама можда нисте знали...

Ајкуле свакако спадају међу најзанимљивија створења на свету. Милионима година доминирају воденим пространствима а што их више проучавамо, све нас више изненађују...

Прочитај

петак, 01. јул 2016, 15:24 -> 15:57

Упуство за употребу старогрчког „рачунараˮ

Недавно скенирање старогрчког „компјутераˮ, познатог као Антикитера механизам, омогућило је прецизније ишчитавање две хиљаде година старог натписа који се налази на њему, што је донело нова сазнања о овој...

Прочитај

Пристигли коментари (3)

петак, 01. јул 2016, 12:27 -> 14:48

Доказано да је птичји мозак-комплимент

Ара има мозак величине једног зрна ораха, док макаки мајмун има мозак величине лимуна. Ипак, ара има више неурона у свом предњем мозгу - делу мозга који је повезан са интелигентним понашањем...

Прочитај

Пристигли коментари (3)

петак, 01. јул 2016, 11:19 -> 11:53

Гљива у царству бајки

Гљиве су се развиле као сасвим засебно краљевство, другачије од животиња и биљака, пре више од једне и по милијарде година. Сматра се да постоји бар десет пута више гљива него биљака. Зато је гљива одувек...

Прочитај

четвртак, 30. јун 2016, 10:50 -> 11:22

Гљиве у супермаркету

Од свих живих бића на планети, једно је тајaнствено, али и кључно за наш опстанак. Настаје силовито; већи део живота скривенo је под земљом, и тек на крају животног циклуса се открива. Реч је о гљивама...

Прочитај

четвртак, 30. јун 2016, 10:09 -> 11:21

Више јечма – мањи ризик од дијабетеса

Истраживачи са универзитета Лунд потврдили су да редовно коришћење јечма у исхрани поправља опште здравствено стање, смањује концентрацију шећера у крви и тако умањује ризик од појаве дијабетеса...

Прочитај

Пристигли коментари (1)

четвртак, 30. јун 2016, 10:05 -> 11:23

Врата која буде сећања

Истраживачи Тримбос института објавили су студију под насловом „Права вратаˮ чији резултати указују на то да се корисници Дома за особе оболеле од деменције осећају боље и сигурније када је фотографија...

Прочитај

среда, 29. јун 2016, 00:17 -> 00:42

Зашто су неке гљиве отровне?

Често нас уплаши чињеница да неке печурке могу бити отровне а та токсичност поставља питање: шта то печуркама даје „смртоносну моћ"? Гљиве производе на хиљаде различитих супстанци и неке од њих су отровне...

Прочитај

среда, 29. јун 2016, 00:13 -> 00:41

Мајмуни у познијим годинама, као и људи – постају ситничави

Било да проводите време са старијим члановима фамилије, било да сте пак сами у позном добу, вероватно сте приметили да људи старењем често постају „тешки" и ситничави. Научници су доказали да су исте промене...

Прочитај

Пристигли коментари (1)
среда, 24. септембар 2025.
27° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом