Наука
недеља, 16. апр 2017, 08:50 -> 11:11
Хлеб ‒ ризничар колективног памћења
Хлеб је симбол сједињености јер у себи садржи много зрна жита и када се разломи и подели, представља заједнички и јединствени живот. Због значаја који је имао за опстанак људи, хлеб је врло брзо постао...
недеља, 16. апр 2017, 08:25 -> 11:06
Харолд Мекги: наука, храна и поезија
Харолд Мекги је аутор најпознатије кулинарске енциклопедије „О храни и кувању ‒ наука кухиње, историје и културе“, настале у тренутку када су Америка и Велика Британија почеле да откривају задовољства...
недеља, 16. апр 2017, 08:12 -> 09:05
Пупинова награда из српског и историје
Познато је да је Михајло Пупин Идворски био велики добротвор и веома угледан члан тадашњег америчког друштва. Углед је стекао, пре свега, научним открићима која су унапредила заједницу. Такође је био велики...
субота, 15. апр 2017, 09:44 -> 12:53
Знањем и науком до еволуције: биократија Мирослава Радмана
„Шта је могло бити јесте апстракција и остаје трајна могућност…” Т. С. Елиот...
субота, 15. апр 2017, 09:07 -> 09:29
Мириси историје – од шпанског бибера до ваниле
Зачини су се некад употребљавали како би се анулирао мирис не баш свеже хране или побољшао њен укус. Више нису толико скупи као што су некад били и сада их може приуштити свако просечно домаћинство. Тешко...
субота, 15. апр 2017, 08:54 -> 10:30
Џингис-каново генетичко наследство има конкуренцију
Монголски владар оставио је снажан траг у Y хромозомима модерних потомака – али није био једини...
петак, 14. апр 2017, 08:36 -> 09:13
Коприва је евергрин
Помало неугледна, често у трави и неприметна, скромна изгледа а богатог садржаја ‒ коприва је прави драгуљ у ризници природе. Можда вас прве асоцијације подсете на детињство и не тако „пријатан“ сусрет...
петак, 14. апр 2017, 08:19 -> 11:13
Читав научни свет на једном месту: јубилеј Петнице
У Истраживачкој станици Петница започела је 35. сезона образовних програма за средњошколце заинтересоване за природне, друштвене и техничке науке. Оснивачи и стари „петничари” од 1982. године развијају...
петак, 14. апр 2017, 08:14 -> 08:59
Тајанствени зачини
Која је разлика између зачина и зачинског биља? Због чега треба пажљиво дозирати зачине? Који је зачин најскупљи на свету? Истражите мирисе и укусе зачина...
четвртак, 13. апр 2017, 10:09 -> 11:24
Пази, биљке ће те чути
Успостављају везу помоћу својих природних „мрежаˮ, сличним интернету. Немају пет чула као људи... већ можда и више! Врло су паметне и често – породичне. Биљке нису тако неосетљиве као што обично мислимо...
Коментари