Наука

недеља, 16. апр 2017, 08:50 -> 11:11

Хлеб ‒ ризничар колективног памћења

Хлеб је симбол сједињености јер у себи садржи много зрна жита и када се разломи и подели, представља заједнички и јединствени живот. Због значаја који је имао за опстанак људи, хлеб је врло брзо постао...

Прочитај

недеља, 16. апр 2017, 08:25 -> 11:06

Харолд Мекги: наука, храна и поезија

Харолд Мекги је аутор најпознатије кулинарске енциклопедије „О храни и кувању ‒ наука кухиње, историје и културе“, настале у тренутку када су Америка и Велика Британија почеле да откривају задовољства...

Прочитај

недеља, 16. апр 2017, 08:12 -> 09:05

Пупинова награда из српског и историје

Познато је да је Михајло Пупин Идворски био велики добротвор и веома угледан члан тадашњег америчког друштва. Углед је стекао, пре свега, научним открићима која су унапредила заједницу. Такође је био велики...

Прочитај

субота, 15. апр 2017, 09:44 -> 12:53

Знањем и науком до еволуције: биократија Мирослава Радмана

„Шта је могло бити јесте апстракција и остаје трајна могућност…” Т. С. Елиот...

Прочитај

субота, 15. апр 2017, 09:07 -> 09:29

Мириси историје – од шпанског бибера до ваниле

Зачини су се некад употребљавали како би се анулирао мирис не баш свеже хране или побољшао њен укус. Више нису толико скупи као што су некад били и сада их може приуштити свако просечно домаћинство. Тешко...

Прочитај

субота, 15. апр 2017, 08:54 -> 10:30

Џингис-каново генетичко наследство има конкуренцију

Монголски владар оставио је снажан траг у Y хромозомима модерних потомака – али није био једини...

Прочитај

петак, 14. апр 2017, 08:36 -> 09:13

Коприва је евергрин

Помало неугледна, често у трави и неприметна, скромна изгледа а богатог садржаја ‒ коприва је прави драгуљ у ризници природе. Можда вас прве асоцијације подсете на детињство и не тако „пријатан“ сусрет...

Прочитај

петак, 14. апр 2017, 08:19 -> 11:13

Читав научни свет на једном месту: јубилеј Петнице

У Истраживачкој станици Петница започела је 35. сезона образовних програма за средњошколце заинтересоване за природне, друштвене и техничке науке. Оснивачи и стари „петничари” од 1982. године развијају...

Прочитај

петак, 14. апр 2017, 08:14 -> 08:59

Тајанствени зачини

Која је разлика између зачина и зачинског биља? Због чега треба пажљиво дозирати зачине? Који је зачин најскупљи на свету? Истражите мирисе и укусе зачина...

Прочитај

четвртак, 13. апр 2017, 10:09 -> 11:24

Пази, биљке ће те чути

Успостављају везу помоћу својих природних „мрежаˮ, сличним интернету. Немају пет чула као људи... већ можда и више! Врло су паметне и често – породичне. Биљке нису тако неосетљиве као што обично мислимо...

Прочитај

недеља, 13. јул 2025.
19° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом