Читај ми!

„Lords of the Sound“ представили домаћој публици Цимерове спектакуларне филмске нумере

Најављени као незаборавно искуство, концерти са делима филмске музике Ханса Цимера изазвали су огромно интересовање публике. У градовима у региону, као и у Новом Саду и Београду распродата су и додатна извођења.

Врхунац каријере Ханса Цимера су награде Оскар, Златни глобус и Греми. Његов музички опус су партитуре за филмове Кишни човек и Гладијатор, евергрин тема Немогуће мисије, популарна музика Пирата са Кариба, сонгови филмова Краљ лавова и Мадагаскар, а ту су и Дина, ГравитацијаШерлок Холмс, Чудесна жена.

Овај низ успешних филмова уједно је концертни програм ревијског оркестра Lords of the Sound (Господари звука).

„Музика Ханса Цимера је велики изазов и за оркестар и за мене. Осим што диригујем, ја сам и композитор филмске музике, разумем њена правила и поруке. Посебно обраћам пажњу на уметнички аспект дела које изводимо, али мислим да је важна и чињеница да можете да је слушате уз кокице, као у биоскопу“, каже диригент Шахрох Фатизаде.

Замисао је била да оркестар представи све најважније мелодије Цимерове музике и њену прилагодљивост жанровима. За то је организована врхунска продукција, екипа од шездесет чланова, коју чине и хор и оркестар, солисти и техника.

Њихови наступи показују да је симфонијски звук и даље најбољи избор за филм, јер је посебно привлачан публици. Чињеница је да су „Lords of the Sound“ атрактивни у тој мери да су распродали своју европску турнеју. Турнеја је разлог што су у Србију дошли из Хрватске, а након Београда путују у Словачку, затим Естонију и тако даље.

„Овај спектакл постоји већ неколико година, а ми га све време усавршавамо, побољшавамо наступ и трудимо се да привучемо што више публике која добро зна дела Ханса Цимера. Додали смо различита визуелна решења, јер желимо да представимо атмосферу сваког дела посебно, тако да на крају добијемо и сценски доживљај“, објашњава Фатхизаде.​

Оркестар је основан у Кијеву, пре десетак година, у намери да понуди онај гранични звук између уметности и забаве, тј. музику која укључује и уметност и забаву. Тако и презентују филмска дела.

Уз Цимерове фотографије и нарацију о његовом уметничком путу, пројектоване филмове и расвету која прати ритам композиција, „Господари звука” су у Београду понудили комплетан аудио-визуелни доживљај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво