Читај ми!

Констракта – музички феномен који је обележио 2022. годину

Мало је евровизијских представника о којима се и после самог такмичења причало, а да нису победили. Ана Ђурић Констракта обележила је евровизијску годину за нама, не само у Србији и региону, већ и у целој Европи, пошто се нашла међу пет најбољих такмичара на прошлогодишњој „Песми Евровизије“.

Констракта – музички феномен који је обележио 2022. годину Констракта – музички феномен који је обележио 2022. годину

Као и многе велике приче, све је почело једноставно и тихо – пријавом на такмичење „Песма за Евровизију“ коју је организовала Радио-телевизија Србије како би изабрала свог представника на „Евросонгу“ у Торину.

Песма In corpore sano била је једна од 36 композиција које су ушле у фестивалску конкуренцију, што је био највећи број на националном избору досад. 

Упркос томе што се Констрактино име није убрајало међу фаворите уочи такмичењa, све се преокренуло након наступа у првом полуфиналу „Песме за Евровизију“.

Корисници друштвених мрежа полудели су за интригантним наступом, али и текстом у којем се уметница која мора бити здрава спомињу Меган Маркл, увећана слезина и недостатак здравствене књижице.

„Моје име је Констракта, а победу очекивала нисам“ 

До финала које се одржавало два дана касније, сви су причали о том интересантном споју наступа, музике и текста који су сви морали да преслушају и погледају више пута, али чини се да се са сваким гледањем нешто ново откривало у тој песми.

Констракта је затворила финално вече „Песме за Евровизију“, а убрзо је почело гласање и поред јаких и, за многе, популарнијих имена, уметница је однела победу. О томе да је победа била шок и за Ану, али и за представнике медија који нису били сигурни како се зове, најбоље говори реченица: Моје име је Констракта, а победу очекивала нисам.

У досад невиђеном „хајпу“ уочи „Евросонга“ почеле су припреме за Торино. Снимљени су резервни наступи, Констракта је постала центар пажње домаћих, али и страних медија, а била је и гост РТС-овог подкаста Евровизијске приче.

Уочи одласка на „Песму Евровизије“ Ана Ђурић је разменила поклоне са патријархом српским Порфиријем. Представница Србије је поглавару Српске православне цркве поклонила бокал и лавор који су део њене сценографије, а патријарх Порфирије јој је симболично поклонио триптих. 

Испраћена је у Торино из хола РТС-а уз пешкире, цвеће и присуство великог броја обожавалаца и представника медија, а симболично је пут Италије кренула у „фићи“.

У Торину – од неизвесности до славља 

Конкуренција на „Песми Евровизије" у Торину била је велика. На такмичењу су се појавили најразличитији жанрови, а поједине песме су изводиле звезде са Тик-тока. Констракта се издвајала својим необичним наступом, а ушла је у историју, пошто је изводила прву евровизијску песму која је имала део текста песме на латинском језику.

Констракта је наступила у другом полуфиналу и одушевила публику широм Европе. Међутим, због проглашења финалиста, дах је застао многима у Србији и широм региона, пошто је Ана прозвана као последњи финалиста, што је био само продуцентски потез ради веће неизвесности, пошто је Констракта била трећепласирана у другом полуфиналу.

Продуценти су одредили да ће представница Србије наступити у завршници финалне вечери – као претпоследњи такмичар, што се увек сматрало за велику предност на „Евросонгу“.

Уочи финала стигла је сјајна вест. Констракти је неколико сати пре почетка завршнице "Песме Евровизије" уручена награда "Марсел Безансон" за најбољи уметнички наступ у Торину

У финалу је Констракта од жирија освојила 87 поена, али ју је публика наградила са 225 поена и према броју дванаестица које су стигле од публике, представница Србије је на другом месту, иза победника из Украјине. 

Пето место које је Констракта освојила највећи је успех Србије на „Евросонгу" од трећег места Жељка Јоксимовића у Бакуу 2012. године. Да је на такмичењу гласала само публика, песма In corpore sano била би на четвртом месту.

У прилог чињеници да је оставила утисак на „Песми Евровизије" иде и то да је Констракта освојила две награде такмичења – за најбољи текст и за најиновативнији сценски наступ.

Констракта је без икакве сумње обележила годину за нама у музичком смислу, пошто је после „Евросонга“ наступала на бројним регионалним фестивалима, попут Егзита, Seadance фестивала и Бир феста.

Осим тога, Ана Ђурић је номинована и за бројне награде које се додељују у години која је почела, а Радио Београд ју је изабрао за једног од представника на фестивалу Еуросоник у Холандији, па можемо очекивати да ће Констрактин музички феномен обележити и 2023. годину.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво