Читај ми!

Традиционални симболи српског пионира графичког дизајна у Етнографском музеју

У Етнографском музеју отворена је изложба „Миодраг Вартебедијан Варта и његови традиционални симболи“ на којој су представљени оригинални радови једног од пионира графичког дизајна у Србији.

Миодраг Вартабедијан Варта био је српски графичар, сликар и дизајнер. Поставку чине његови радови настали у периоду од 1964. до 2009. године. Подељени су у неколико целина које на аутеничан начин спајају традиционално и модерно, чинећи фузију свих утицаја који су се одразили на његово стваралаштво.

„Изложба има тај један део посвећен Србији, један део посвећен Јерменији и део посвећен Истри, што се тиче целина. Што се тиче сликарског израза, поделила сам је (изложбу) на Симбиозе, то је тај први део његовог стваралаштва, па вартаграфије, слике вартаграфије и линијске пејзаже који представљају последњу декаду његовог рада, где је он освојио један потпуно нови простор у сликарству“, истакла је Анамарија Вартабедијан, ауторка изложбе.

Изложена су и два Вартина фриза, јерменски и српски, дуга девет и шест метара, на којима су отиснути споменици из јерменских манастира и из депоа Етнографског музеја. Оба су рађена техником вартаграфије, коју је он терминолошки увео у историју уметности.

„Он ју је негде надоградио и направио свој ауторски израз и при томе је озваничио на Отвореном графичком атељеу у Народном музеју 1990. године као графичку технику, јер она је једна, добијате један отисак, не добијате 10 истоветних“, објаснила је Анамарија Вартабедијан. 

Поред слика, графика и вартаграфија, поставку чине и књиге и читанке за чију је графичку опрему добио многе награде, као и прве честитке дизајниране и штампане шездесетих година у Југославији. Поставка представља осврт на саме почетке нашег графичког дизајна.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара