„Одмор башибозука“ од данас у Конаку кнегиње Љубице

Слика „Одмор башибозука“ Паје Јовановића, коју је Србија откупила на аукцији лондонског „Сотебија“, од данас је изложена у Конаку кнегиње Љубице, а потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић је поручила да куповина овог вредног дела показује бригу државе према културном наслеђу.

 „Одмор башибозука“ од данас у Конаку кнегиње Љубице „Одмор башибозука“ од данас у Конаку кнегиње Љубице

Гојковић је у Конаку кнегиње Љубице, где ће слика бити изложена током марта месеца, позвала све грађане Београда и Србије да посете изложбу и да уживају у лепоти дела великог сликара и додала да ће посетиоци моћи да погледају и део стваралаштва Паје Јовановића које поседује град Београд, а које се чува у оквиру Легата Паје Јовановића.

Гојковић је овом приликом захвалила председнику Србије Александру Вучићу, који је био иницијатор куповине овог вредног дела на аукцији лондонске куће „Сотеби“ и додала да су сви заједно, Министарство културе, Министарство финансија и Музеј града Београда, успели да купе слику на лицитацији и да се она симболично врати кући у Србију.

„То је повратак кући симболично речено, јер сваком вредном делу Паје Јовановића место је овде, у Србији. То показује бригу државе да обратимо пажњу на вредност дела која се налази свуда по свету, да у складу са нашим финансијским могућностима делујемо као што смо овог пута урадили. Тако раде озбиљне државе, са озбиљном културном политиком, као што смо ми урадили“, истакла је Гојковић.

Гојковић је нагласила да постоји идеја о оснивању једног тела на нивоу државе, као што су урадиле многе државе у Европи и свету, а које би на организован начин, уз помоћ стручњака из различитих области, пратило дешавања на уметничким тржиштима широм света и које би имало годишњи буџет.

„То тело би радило у сарадњи са стручњацима који могу да препознају вредност једног сликарског дела, неког вредног документа, дела примењене уметности или неког употребног предмета везаног за историју Србије и за историју Југославије“, навела је Гојковић и изразила уверење да ће нова Влада, која ће ускоро бити формирана, имати и ово у виду и пронаћи право решење како Србија да настави да купује овако вредна дела.

Министарка културе је подсетила да је Србија недавно купила и вредан историјски документ – директиву од 27. марта 1941. године, којом је немачки канцелар Адолф Хитлер издао наређење за напад на Краљевину Југославију, као и да у овом тренутку покушава да купи још једно вредно дело примењене уметности.

Гојковић је захвалила и свима које су представници Републике Србије током аукције контактирали, а који често учествују на аукцијама и који су се одазвали апелу државе и повукли се са аукције куповине дела Одмор башибозука, како цена не би даље расла.

Слика Одмор башибозука је откупљена на аукцији лондонског „Сотебија“ 9. новембра прошле године. Дело представља једну од најлепших слика Јовановићеве оријенталистичке фазе. Рађено је техником уља на дасци крајем 19. века. Одликује се изванредном минициозношћу детаља, изузетно вешто дочараних планова у композицији. Поред слике у Конаку кнегиње Љубице биће изложен део предмета из Легата Паје Јовановића.

понедељак, 13. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара