Читај ми!

"Буквално, отприлике" - нова књига Тадије Чалуковића

"Буквално, отприлике", нова је књига младог писца, сценаристе и драматурга Тадије Чалуковића.

"Кроз разговор двеју жена, мајке и ћерке, аутор гради наизглед једноставну, а врло комплексну размену која се дешава између његових јунакиња у којој до самог краја ни оне саме, а ни ми нисмо сигурни шта се од свега тога буквално, а шта отприлике догодило. Варљивост сећања и индивидуалног доживљаја света оставља простор за маштовиту сценску интерпретацију овог текста, али и његово читање у једном даху", наводи у рецензији књиге професорка на Катедри за драматургију Факултета драмских уметности у Београду и драматуршкиња Тијана Грумић.

Један од најбољих савремених драмских писаца у региону Еспи Томичић, каже да је "Буквално, отприлике" сјајна поетска драма у којој читатељ константно прижељкује одговор који, на самом крају, остаје унутар њега самог - "у тишини заклопљене књиге".

Предговор под насловом "Тко жив? Тко мртав? Мистериј фемицида" пише професорка на Одсеку драматургије на Академији драмске умјетности у Загребу Наташа Говедић.

Она оцењује да Чалуковић не говори само о породичном насиљу, него и о "неубивости" односа родитељ/дете, чак и онда када је међу мајком и ћерком отворен дубоки јаз.

У Београду је књига тренутно доступна у књижари "Беополис", док је у Загребу књигу могуће пронаћи у излогу књижаре Академије драмске умјетности, те путем онлајн продаје на сајту издавача "Нове поетике".

О аутору

Тадија Чалуковић рођен је 2002. године. Пише сценарије, прозу и драме. Академију драмске умјетности (АДУ) у Загребу, Одсек драматургија, уписао 2021. године.

Потписује сценарио и режију на три краткометражна играна филма и једном средњеметражном документарном који су приказани у Београду.

Сарадник je на филму "Терет" (2018), који је премијерно приказан на Фестивалу у Кану. Добитник je награде "Пријатељи деце Земуна" за најбољу поезију.

Његова песма о екологији објављена је у антологији "Бели градови" у издању организације Млади истраживачи Београда.

Оснивач je и главни уредник интернет часописа Саломе. Објавио је роман "Мутант у возу" (2018). На фестивалу DeSADU учествовао је с драмским текстом "Hot Stuff" (2022). На загребачком радију Крадио, аутор је емисије "Београдска кроника".

Живи на релацији Београд-Загреб.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво