Читај ми!

Рекордних 13,5 милиона евра за два Рембрантова дела

На аукцији куће „Кристи“ у Лондону, по рекордној цени од тринаест и по милиона евра, продата су Рембрантова дела која до сада нису виђена у јавности. Процењена су на најмање шест милиона евра, па су потомци породице која их је поседовала одлучили да их понуде на продају.

Две слике ренесансног сликара Рембранта ван Ријна портрети су блиских породичних пријатеља холандског сликара. Дела су била непозната јавности и више од 200 година била су у власништву неколико генерација једне холандске породице у Амстердаму.

Кустос аукцијске куће „Кристи“ је приликом једне посете тој имућној породици проценио да би за Рембрантове слике могли да добију и више од шест милиона евра, па су наследници одлучили да их продају.

„Реч је о сликама које су настале 1635. године и мада су малог формата, одражавају изузетну интиму и карактер личности које су насликане. То су портрети брачног пара који је био веома близак са Рембрантовом фамилијом. Господин Јан Вилемс ван дер Плајм и његова супруга Јапген Карелс су из Лејдена, Рембрантовог родног града. Били су породични пријатељи и са сликаревим родитељима, тако да су њихови животи били деценијама повезани и добро су се познавали“, каже Хенри Петифер, представник „Кристијевог“ одељења Стари мајстори.

Аукцијска кућа „Кристи“ забележила је милионске износе при продаји и дела других уметника. Ренесанси сликар Ел Греко, прославио се сакралним сликама попут Сахране Христове, која је продата за осам милиона фунти. Експерти кажу да је ванредно драгоцена јер је реч о оригиналу коме се изгубио траг, и сада је први пут изложен јавности.

„У раном периоду дела Ел Грека одисала су динамиком, богатством боја и композиције. Та слика настала је у Риму, узор сликара је био Микеланђело и по стилу знамо да потиче из Ел Грекове ране фазе“, објашњава Петифер.

Медаљон британске краљице Шарлоте из 1788. године, који је поклонила Краљу Џорџу Трећем, популаран је и због серије о краљу Џорџу, која је сада на Нетфликсу.

„Медаљон од керамике и стакла сведочи о великој љубави краљице Шарлоте према краљу Џорџу, јер је то био изузетно тежак период за монархију 1788. када је краљ био болестан“, истакао је Хари Вилијамс Балкли, шеф одељења „Кристиjа“ за сребро.

У понуди су била и Моцартова љубавна писма бароници Валдштатен, као и биста Јелене, коју је ренесансни вајар Антонио Канова посветио хероини грчке митологије Јелени Тројанској, која је продата за четири милиона фунти.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара