Изложба „Пренеси даље“ – дијалог између историјског костима и савремене одеће

Секција за текстил и савремено одевање УЛУПУДС-а, у сарадњи са Манаковом кућом, у том здању старом два века отворила је изложбу „Пренеси даље“. Изложба представља савремени доживљај прошлости кроз одевне предмете, декоративне и употребне текстилне експонате.

Изложба „Пренеси даље“ – дијалог између историјског костима и савремене одеће Изложба „Пренеси даље“ – дијалог између историјског костима и савремене одеће

Изложба Пренеси даље другу годину успоставља дијалог између прошлости и садашњости, између историјског костима и савремене одеће.

Људи су баш базирали своје радове на традицији, на занатству и покушавали кроз своје афинитете, кроз своје креације да направе нешто што би представљало неку нову традицију коју би пренели даље“, наводи Слађана Милојевић, идејни творац изложбе.

Велика доза промишљености огледа се у осамдесет представљених радова. Од 54 уметника, њих деветоро је награђено.

Спој традиционалног и модерног кроз неке једноставне форме које подсећају на те традиционалне народне мотиве. Мотиви на савремен начин урађени ласерским сечењем и пришивани на моделе и онда су на тај начин добили на актуелности и свежини а опет кроз једну призму традиционалног. Важно је било да личе на ношње које су некада носиле наше девојке. Хтела сам да прикажем ту лепоту наших девојака која носи и чедност и отменост, а сада и сету“, наглашава Драгана Николајевић, која је освојила прву награду за рад „Бело на бело“.

Етнографски музеј и Манакова кућа, у сарадњи са Секцијом за текстил и савремено одевање УЛУПУДС-а, на драгоцен начин популаризују проучавање и неговање културне баштине.

Од материјала, идеје, изгледа, различитих видова народне културе, овде је присутно. Оно што је најважније да традиција није мртва ствар. Традиција није нешто што се не мења, овде видимо да традиција овде живи кроз ове радове“, сматра Снежана Пешић Ранчић, добитница плакете за рад „Густа ми магла паднала“.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара