Читај ми!

Изложба „Бело на бело“ – као пред отвореном старом шкрињом

У Малој галерији Улупудс-а Драгана Николајевић и Весна Матијевић изложбом „Бело на бело“, публици су приближиле традиционални костим народа Војводине. Преточен у савремен одевни предмет ауторке су уметничким дизајном сачувале део културног наслеђа.

Као пред отвореном старом шкрињом, беле кошуље, беле хаљине, бели хеклерај. Савремени концепт очувања традиције циљ је поставке „Бело на бело“.

Белина је карактеристика народне ношње Срема коју је Весна Матијевић деконструкцијом беле кошуље приближила публици.

„У суштини, сами модели су стилизација народне ношње. Тако да ви у ствари на једном одевном предмету који је много више од кошуље, од које сам ја и кренула, она је постала и туника, и хаљина. Ви можете да видите стилизоване елементе народне ношње као што је јелек, кецеља“, наводи Весна Матијевић, модна дизајнерка

Пренети уткано културно наслеђе у нама на нове генерације, користећи при том савремене материјале и традиционалне мотиве на одевним предметима, идеја је Драгане Николајевић за ову поставку.

„Користим технологије које су савремене. Тако да су сви мотиви углавном ласерски сечени. На тај начин сам успела да добијем ефекат обраде ивица који самим тим добијају неку нову димензију на овим мотивима. И надам се да сам успела да уклопим са моделима који мене бар на неки начин асоцирају на елементе белих кошуља па чак и спаваћица и сличних предмета који су раније ношени, али опет на један савремен и модеран начин“, наглашава Драгана Николајевић.

Дизајнерску креативност две уметнице представиле су на великом броју колекција, ревија, презентација. Дале су модни идентитет значајним установама и за уметнички рад добиле многе награде.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара