Читај ми!

„Поезија уживо“ – јединствен пројекат Радио Београда 2, сада и на ЦД-у у издању ПГП РТС-а

ПГП РТС објавио је бокс од три компакт-диска са тонским записима одабраних вечери култног програма „Поезија уживо“ у коме најчувенији песници, једном месечно, у Коларчевој задужбини говоре своје стихове уз директан пренос на Радио Београду 2. Аутор овог националног културног пројекта је Радоман Кањевац, Главни и одговорни уредник Радио Београда 2.

Други програм Радио Београда шест година спроводи програм Поезија уживо, који се не одржава и преноси само у Београду, већ и у другим градовима, напомиње гост Јутарњег програма, Радоман Кањевац. Одржане су вечери поезије у Народном позоришту у Нишу, преношене су и из Бјељине, а ове године ће бити одржано једно вече на Рашким духовним свечаностима.

„Није толико битан број песника, колико је битно то да смо ми први који уживо преносимо вечери на којима један песник говори своје стихове. Бећковићево вече из 2022. године је први догађај који су уживо преносиле три велике радио-станице – Радио Београд 2, Радио Нови Сад и Радио Републике Српске. Преношени су уживо разни догађаји, и спортски, и концерти, али нико није преносио вечери на којима један песник чита своје стихове“, истиче Кањевац.

На вечерима Поезија уживо учествовало је 50 најбољих песника, мада има добрих песника који још нису учествовали, али ће се и они појавити у овом програму.

„И он јесте заиста култни, врло цењен, занимљив. Знате, на Коларцу не може да се појави свако, као и на нашем програму уосталом. Тако да смо врло задовољни да је објављен овај ЦД. Он је једно капитално издање на неки начин“, наглашава гост Јутарњег програма.

У питању је бокс издање са три ЦД-а. На првом диску су Матија Бећковић, Милена Марковић и Љубомир Симовић. На другом Перо Зубац, Радмила Лазић и Љубивоје Ршумовић, а на трећем, Ана Ристовић, Марко Томаш и Енес Халиловић.

„Дакле, један заиста репрезентативан избор песника различитих генерација, поетика итд. То је могући избор. Желели смо да то прво издање буде капитално на неки начин“, додаје Кањевац.

Поред тога у боксу се налази и пропратна брошура у којој су наведене биографије аутора. Издање је објављено у склопу обележавања прошлогодишњег јубилеја, 65. године Радио Београда 2, али, пошто Радио Београда ове године слави 100 година, уједно се може рећи и да је поводом 100 година Радио Београда.

Очекују се нова издања

Остало је много добрих песника који ће се тек појавити у програму Поезија уживо јер се циклус наставља, тако да се очекују и нова бокс издања.

„Када песник говори своје стихове, то је непроцењиво на неки начин. Глумци некад боље говоре, али песници су аутентични. Кад слушате Црњанског, кад говори Ламент над Београдом или, рецимо, Десанку Максимовић која говори Стрепњу, или Бећковића, или Симовића и тако даље, ви осећате нешто невероватно, нешто што је неупоредиво са било чим другим. И људи који воле поезију имаће на овом боксу или на овом ЦД-у нешто што је велико задовољство или нешто што ће им увек вредети у кући, што ће бити подједнако вредно за 50 година као што је вредно данас“, истиче аутор пројекта Поезија уживо.

Зато би, по мишљењу Радомана Кањевца, ово ЦД издање требало да се продаје у књижарама, јер што време више буде пролазило, све ће бити већа његова вредност како образовна, тако и културна.

„Ми имамо данас на Радију, сваког дана емитујемо поезију и интерпретацију аутора, у подне, где емитујемо старе снимке из Тонског архива Радио Белграда, како песници говоре своје стихове. То је нешто што је неупоредиво са било чим другим. Тонски архив Радија Београда је најбогатија ризница нашег колективног сећања, на неки начин. И оно што је право богатство, што ви данас можете чути Васка Попу, како чита своје песме, или Десимира Благојевића, или Црњанског и многе друге велике песнике. Дакле, тако ће некад неко слушати и ове стихове, када ових песника више не буде. Остаће њихове песме“, наводи Радоман Кањевац, Главни и одговорни уредник Радио Београда 2.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара