Читај ми!

Књига „Шта нам говори небо“ – чудесно путовање кроз историју науке и астрономијe

Верује се да је деци и научницима својствена знатижеља према свету око нас, нашем месту у њему и свеопштем смислу. Управо о тој знатижељи говори књига „Шта нам говори небо“ данске књижевнице Гертруде Кјел. Њене приче о науци на српски је превео Радош Косовић.

Дечак Вилијам нема други избор већ да део школског распуста проведе код намћорасте баба-тетке Гунвор. Ипак, уместо очекиваних седам најгорих дана у животу пред њим је чудесно путовање кроз историју науке и астрономије.

А оно почиње питањима мргодне астрофизичарке: Да ли се Земља окреће око Сунца? Видиш ли то? Како то знаш?

„Књига омогућује младом читаоцу да пред тим базичним елементарним питањима које подразумева да смо научили у школи, ми промислимо и заправо усвојимо научни метод у препознавању појава око нас. У том смислу ово је један изузетно драгоцен експеримент у раду и у учењу“, наводи новинар и физчар Слободан Бубњевић.

Написана је по моделу Софијиног света Јустејна Гордера. Ауторка Гертруда Кјел каже да је покушала да објасни где је и како настала слика нашег модерног света, како се научни приступ разликује од, на пример, религијозног или неког другог приступа разумевању света.

Тако су настале приче о доприносу науци Коперника, Брахеа, Кеплера, Галилеја, Ремера, Њутна, о чаробним телескопима, светлости која касни, мистерији силе теже и песми звезда.

„Фокусирала се на вероватно најважнији период у историји науке, то је Коперниканска револуција и дала је младим читаоцима путању, дакле, путоказе како да заправо ту најважнију револуцију у науци која се десила, како да је схвате и разумеју, и како да је користе даље у животу“, додаје Бубњевић.

Иако је назначено да је књига намењена деци старијој од десет година она ће одговарати још старијим основцима и правим заљубљеницима у тајне небеског пространства. Захваљујући радњи књиге и илустрацијама за које је заслужна Гунвор Расмусен они ће свакако добити јаснију слику о астрономији.

петак, 22. септембар 2023.
31° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"