Читај ми!

Филм „Неразумевалица“ – јединствено остварење које показује саму суштину инклузије

Светски Дан аутизма обележава се 2. априла, а тим поводом РТС ће емитовати дугометражни играни филм „Неразумевалица“ на Другом програму у два термина. Ксенија Мирковић, сценаристкиња и продуценткиња филма, наглашава да филм жели да приближи широј публици главни проблем деце и особа са сметњама у интелектуалном развоју.

Аутизам је дијагностикован једној од 68 особа, што значи да у Европи тренутно живи око седам милиона особа из аутистичног спектра. Уколико узмемо у обзир њихове породице, можемо рећи да је преко 20 милиона Европљана на директан или индиректан начин повезано с аутизмом.

Филм Неразумевалица је пројекат Удружења „Свитац“ које реализује пројекте који имају за циљ да промовишу децу и омладину са инвалидитетом, између осталог и аутизмом у пројекте као што су инклузивни мјузикли, ТВ серије и сада филм, као и саму суштину инклузије, наводи Ксенија Мирковић.

У овом дугометражном филму, у трајању од 78 минута, глуми 44 деце и омладинаца, од којих 33 има неки облик инвалидитета.

„Тај цео дан свесности о аутизму је такав да обично прође, само се прича о томе, широке масе не виде шта је аутизам. Сад је довољно да одгледате један од два термина овог филма, јер ово је бајка, јер они су чудни, ми смо чудни. Они не могу да глуме нас, ми јако тешко глумимо њих. Чак и светски познати глумци који су глумили аутизам, виде се грешке у тој глуми, не може да се дочара баш конкретно. И сад да бисмо их приказали у најбољем светлу, склонили смо их у бајку где је чудно понашање одлично и прихватљиво“, објашњава сценаристкиња и продуценткиња филма Неразумевалица.

Овај филм уједно показује и шта значи инклузија и да је то захтеван посао, додаје Мирковићева. Сигурно би било лакше да су улоге поверене типичној деци, међутим намера аутора филма је управо била то да се покаже да и они могу нешто да ураде.

„Инклузија је тежак посао за нас и она треба да има велику припрему. Не можемо да их бацимо негде и само кажемо, 'ти се понашај како год хоћеш, ми ћемо те прихватити'. Не, ми морамо да радимо са њима, зато што је више ту ствар колико се са њима ради него како ћемо ми да се само прилагодимо њима“, истиче гошћа Јутарњег програма.

Пројекат је подржан од стране Министарства правде, а филм је имао премијеру 2022. године и до сада је приказан на бројним фестивалима и освојио неколико награда. РТС сада пружа прилику да филм види још шира публика.

„Међутим, ја лично и сви ми који радимо са овом децом не волимо баш ове дане свесности, зато што имамо много других проблема. Много друге деце који имају различите типове проблема, ми би имали током целе године по 30-40 дана свесности о свему. Ово је био само добар повод да се филм пусти и да се њега скрене пажња да не прође тако неопажено“, напомиње Ксенија Мирковић.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво