Читај ми!

Представа „Дар“ – разумети аутизам и прихватити различитост

Удружење родитеља деце са аутизмом „Корак по корак“ из Пирота, организовало је позоришну представу како би се шира заједница, кроз драматуршку обраду, упознала са проблемима које прате аутистичну децу и њихове породице. Идеја овог удружења је и оснивање центра за сву децу са сметњама у развоју.

Треба разумети и умети живети са различитостима. Овом поруком родитељи деце са аутизмом позвали су све који су вољни да помогну укључивању ове деце у друштво.

„Особама са аутизмом и генерално породицама са аутизмом је јако битно то разумевања и прихватање, зато што нас срећете свуда, у граду и у продавници и имамо та нека необична понашања некад. Просто треба имати разумевање да је неко другачији и да се прихвати такав, какав је“, каже Јелена Васић из Удружења „Корак по корак“.

„Представа је врло дирљива, али заиста подстиче на размишљање. Читава прича о инклузији је на нама, а не на њима. Ми смо ти који треба да прихватимо различитости“, наводи ауторка представе „Дар“, Милена Ђорђевић.

Град Пирот је обезбедио пратиоце за децу са аутизмом и изградио дневни боравак за децу са сметњама у развоју. Родитељима је важно и да деца имају где након завршене школе да раде и буду корисна.

„Наш следећи корак је отварање радно-окупационог центра. Њиховим отварањем омогућили би свим особама са сметњама у развоју да разбију предрасуде сами о себи и да покажу другима да неће бити на терет заједнице, већ да су њени активни и корисни чланови“, објашњава Маја Стаменовић из Удружења „Корак по корак“.

„Деца су код нас обухваћена од предшколског узраста, основно школски и средњошколски узраст, али самим тим кад деца изађу из система образовања, она потпуно нестају у систему. Нису корисни ни себи, а ни друштву. Због тога је ово једна јако лепа активност, која ће сутра отворити врата за неке друге активности, где деца могу да буду део шире друштвене заједнице, да буду корисни и људима око себе, а и самим себи корисни“, истиче дефектолог школе „Младост“, Бојана Ђорђевић.

Највећи број деце која похађају школу „Младост“ у Пироту су деца са неким обликом аутизма. Школа им омогућава да стекну знање и вештине, али њихово прихватање је обавеза свих.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара