Читај ми!

„Неразумевалица“ – јединствен инклузивни филм који помера границе

Филм „Неразумевалица“ је јединствено остварење у светској кинематографији које потврђује да инклузија особа са инвалидитетом не подрзумева само област образовања, већ све оне сфере у којима постоји простор за њихово ангажовање.

Креатори филма Неразумевалица су кроз бајковит приказ покушали да приближе широј публици главни проблем деце и особа са сметњама у интелектуалном развоју (аутизам, первазивни поремаћај, интелектуална ометеност, Аспергеров синдром...), а то је неразумевање језика.

Неразумевалица је пројекат Удружења „Свитац“ које реализује пројекте који имају за циљ да промовишу децу и омладину са инвалидитетом, као и саму суштину инклузије. У овом дугометражном филму, у трајању од 78 минута, глуми 44 деце и омладинаца, од којих 33 има неки облик инвалидитета.

Пројекат је подржан од стране Министарства правде. Режију потписује Алекса Максимовић, а сценарио Ксенија Марковић. У главним улогама су: Софија Бранковић, Тара Самац, Немања Митић, Сара Росић, Иван Костадиновић, Вук Ђермановић и Милица Јеремић која у филму глуми заједно са својим братом.

Радња филма је стављена у имагинарну земљу Унија, којом влада Мудрожица – чаробница Земље. Она је распоредила своје моћи својим становницима: Ураганополцима, Ватроношама, Водоплавама, Тврдостенцима, Сивопесцима и Листодржцима, да би стално живели у миру, али њена снага креће да слаби. Да би открили шта се дешава, два мага Маглист и Маглуст шаљу своје помоћнике у све делове Унија.

Филм ће имати премијеру 17. априла у Комбанк дворани.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара