„Хероји Халијарда“ – први српски филм који ће бити приказан у Конгресу САД

Први пут је у Конгресу Сједињених Америчких Држава приказан један српски филм – „Хероји Халијарда“ редитеља Радоша Бајића, који показује пријатељство Срба и Американаца у Другом светском рату.

Амбасадор Републике Србије у Вашингтону, Марко Ђурић, поздравио је представнике филма Хероји Халијарда, госте из Србије и Америке на пријему у амбасади вече пре изузетног догађаја. У ноћи између уторка и среде по времену у Србији, филм Хероји Халијарда, редитеља Радоша Бајића, биће приказан у сали Конгреса Сједињених Америчких Држава на Капитол Хилу.

Реч је о истинитом догађају, када су Срби спасили преко 500 америчких пилота у Другом светском рату. Назив скупа на Капитол Хилу је „Америчко-српско одбрамбено савезништво од операције Халијард до садашњице“. Биће одржана и панел дискусија, а после филма гледаоци ће моћи да постављају питања редитељу и глумцима.

„Велика ствар за Србију је чињеница да ће хероизам, јунаштво, пожртвованост и доброта српског човека бити видљиви у Конгресу САД, где организујемо пројекцију филма Хероји Халијарда. Веома ретко се дешава да се неки филм приказује у згради Конгреса на Капитол Хилу. То је само по себи велики изузетак и велико достигнуће и успех Србије“, наглашава амбасадор Марко Ђурић.

„Указана нам је велика част. Вероватно је Халијард једини српски, вероватно и југословенски филм који ће бити приказан на једном таквом значајном месту у Америци. Веома је важно што ће само приказивање нашег филма, које ће видети конгресмени и сенатори оба Дома америчког Конгреса, угледни, културни, јавни, радници америчког друштва, што ће отворити једну нову етапу, реко бих, у разумевању нечега што је основа будућности српског народа, а то је, да тако кажем, поцртавање пријатељских веза између америчке нације и малог, а поносног нашег српског народа“, сматра Радош Бајић.

„Ми као 'Телеком Србија' ћемо свакако наставити да улажемо у пројекте и у приче које граде мостове културе и креативности, као што ћемо наравно улагати и у приче и у пројекте који чувају сећање на нашу прошлост и на нашу историју“, истакла је Александра Мартиновић. 

Ово је, осим одличне сарадње Телекома Србија и продукције филма Хероји Халијарда, одличан пут да се на неки начин и отворе врата међународне дистрибуције овог филма, додаје Мартиновићева.

„Ми смо пресрећни, ми смо почаствовани. Биће важаних гостију, биће јако интересантан догађај и верујте, срце ми је пуно“, каже Недељко Бајић.

„Акција Халијард је укључивала и део извлачења војника, односно пилота, који су се налазили на простору Бољанић поља, које је надомак Добоја, из Републике Српске. Тако да је веома значајно да ово приказивање буде управо у Сједињеним Америчким Државама, пре свега да амерички народ буде упознат са овим тежњама које српски народ има, ма где год оно живио“, наглашава Златан Колкић, министар за европске интеграције у Влади Републике Српске.

Стивен Мур који тумачи главну улогу у филму истиче да је неопходно да више учимо једни о другима.

Џон Капели из Фондације „Мисија Халијард“ каже ово је велики корак.

„Врло смо срећни да смо овде у Вашингтону, не само да покажемо филм, него идемо у могућност да говоримо о мисији. Да говоримо на Капитол Хилу о томе шта су Срби учинили за Американце“, наводи Капели.

У Српској заједници, у главном граду Сједињених Америчких Држава, али и шире, влада велико узбуђење. Очекује се да ће ово бити историјски догађај да се један српски филм прикаже на Капитол Хилу.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво