Читај ми!

Афрички документарац „Дахомеј“ освојио Златног медведа у Берлину

Француско-сенегалска редитељка Мати Диоп добитница је овогодишњег Златног медведа након што је документарац „Дахомеј“ проглашен најбољим филмом 74. Берлинала.

Жири Филмског фестивала у Берлину, којим председава оскаровка Лупита Нјонго, главну награду је доделио документарцу о опљачканом благу западноафричке краљевине Дахомеј, која се налазила на југу данашњег Бенина.

У складу са политичким порукама, које су обележиле овогодишње Берлинале, Мати Диоп је прихватајући награду изјавила: „Стојим уз Палестину.“

Дахомеј (Dahomey) је други афрички филм који је освојио Златног медведа након оперетске драме Breathe Umphefumlo, која је награду однела 2015. године.

Сребрни медвед, односно Гран при жирија, отишао је у руке Хона Сан Суа, четвороструког освајача те награде, за остварење A Traveler’s Needs.

За најбољег редитеља проглашен је доминикански аутор Нелсон Карлос де Лос Сантос Аријас за филм Пепе – фикциони документарац о нилском коњу ког је наркобос Пабло Ескобар донео у Колумбију. Научно-фантастична комедија L’Empire такође је награђена Сребрним медведом.

Прошле године уведене родно неутралне глумачке награде отишле су у руке Емили Вотсон, за улогу у филму Small Things Like These, и Себастијана Стена, за улогу у A Different Man.

Немац Матијас Гласнер добитник је Сребрног медведа за најбољи сценарио за остварење Dying, а Мартин Гшлахт однео је Сребрног медведа за изузетан уметнички допринос за рад у филму The Devil‘s Bath.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара