Фебруар у знаку филма – од Берлинала до Феста

Данас почиње 52. Међународни филмски фестивал Фест, а у Берлину је у току један од највећих светских филмских фестивала, Берлинале. Златни медведи и Београдски победници намењени су најбољима, а награђује се и публика – сјајним филмским остварењима.

Под слоганом Иди и гледај, за који инспирација долази из истоименог филма редитеља Елема Климова из средине осамдесетих година прошлог века, Фест вечерас отвара врата домаћој публици нудећи избор од чак 108 остварења.

Филмска критичарка и главна и одговорна уредница Забавног програма Радио-телевизије Србије, Сандра Перовић каже да је Фест за многе генерације представљао љубав према филму.

Први велики сусрет са јединим великим фестивалом код нас, у мојој каријери, односно у мом животу, био је Фест када је 1983. приказан Спилбергов И-Ти који је у Кану претходно доживео овације. То је заиста била сензација у тадашњем београдском Центру 'Сава', где се Фест одржавао. Гледали смо Флешденс, Тучи, Официра и џентлмена“, истакла је Сандра Перовић.

Фест је, како је Милутин Чолић својевремено на самим почетцима дефинисао, био фестивал фестивала.

„Он је и остао фестивал фестивала – на једном месту фестивал резимира најбоље са престижних светских фестивала. Међутим, појавом такмичарског програма Фест је превазишао оквир фестивала фестивала, дакле из ревијаног је прешао у такмичарски са наградом Београдски победник“, објашњава Перовићева додајући да се на тај начин Фест позиционирао на мапу светских фестивала који додељују награде.

Према њеним речима, Фест је део Београда и, након пола века, треба да траје и даље уз подршку, пре свега, своје верне публике.

„РТС је као телевизија пратила Фест од његовог самог оснивања, 1971. године. Тада је то била Телевизија Београд, то је место где су рођене Хронике феста, захваљујући дивном човеку, визионару телевизије Слободану Новаковићу“, наводи гошћа емисије Један добар дан и додаје да ће, и ове године давати подршку Фесту.

Фестивал свечано отвара филм Бартонова академија, Александера Пејна.

Три српске копродукције у такмичарском програму Феста

Ове године у такмичарском програму Феста српских филмова ће бити више него икада до сада. У такмичарском програму чак три већинске такозване српске копродукције: Радничка класа иде у пакао, Јорговани и За данас толико.

„Имати толико домаћих премијерних филмова је сјајна ствар. Неке сам имала прилике већ да погледам, неке не, али закључак је, на основу коментара колега, да су филмови одлични и то је нешто што охрабрује српску кинематографију и што радује “, рекла је Сандра Перовић.

Према њеној оцени, веома је важно имати српски филм на фестивалу, било на овдашњим просторима, било у свету.

Ипак, морам да кажем, нажалост, када говоримо о свету, Берлину, који се у суботу завршава доделом награда, није био ниједан српски филм, нити је било копродукција, нити је било и једног филма из региона. И то је прилично обесхрабрујуће и фрустрирајуће на неки начин, јер филмова имамо. Надам се и очекујем да ће бити боље на предстојећим фестивалима, када то кажем, мислим на следећа два велика фестивала – Кан и Венецију“, поручује Перовићева.

Филмски фестивал у Берлину у кризи

Филмска критичарка истиче да је Фестивал у Берлину у кризи, у једном транзиционом периоду где је након одласка претходног уметничког директора, али и због пандемије која је озбиљно уздрмала Берлинале, дошло до кризе која је очигледна.

Оно што је константа Берлинала јесте његова ангажованост, његова истрајност бављања актуелним политичким, социјалним проблемима у свету, затим подршка слабијима, другачијима, угроженим групама, људима са маргине, људима који су другачији. Фестивал има једну изражену емпатију према свему што угрожава људска права. То је нешто што краси Берлинале, тако је било и ове године. Мање звезде из Холивуда, већа окренутост ауторском независном филму и откривање малих кинематографије и њихово позиционирање“, указала је Сандра Перовић.

Једна глумица оставила је јак утисак на њу у Берлину: „Кристен Стјуарт, фантастична глумица са фантастичном моћи трансформације. Она није само звезда Сумрак саге, она је више од тога, а то је доказала улогом принцезе Дајане у филму Спенсер“.

Кристен је у ексклузивном интервјуу за РТС истакла да јој снимање савршених филмова није циљ.

Ко је победник 74. филмског фестивала у Берлину сазнаће се у суботу увече.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво