Читај ми!

„Иди и гледај" – почиње 52. ФЕСТ, на програму више од 100 филмских остварења

Некада се време мерило на оно пре и после ФЕСТ-а. 52. Међународни филмски фестивал почињe свечаном пројекцијом филма „Бартонова академија".

Под слоганом „Иди и гледај", у току десет фестивалских дана на неколико локација публика ће имати прилику да погледа 108 филмова из 60 земаља, од којих је чак десет домаћих филмова.

„Гледамо стотину филмова који долазе из најразличитијих делова света. Међу филмским ствараоцима који се представљају са најновијим учинцима су неки од старих знанаца ФЕСТ-ове публике. Вечерас фест отвара филм Холдоверс или Бартонова академија Александра Пејна. А одмах након тога крећемо жестоко, да се изразим младалачким термином, најновији филм Романа Поланског, човека који је обележио управо те неке почетке нашег фестивала. Већ сутра креће такмичарски програм ФЕСТ-а пројекцијом филма Стела један живот у питању је немачки филм, та пројекција је у Дворани Културног центра.

Почиње програм Снолики филм у истој Дворани пројекцијом на филма Сидони у Јапану са Изабели Пер. А кад је у питању комплексна, тематски комплексна секција ФЕСТ фокус, и она почиње сутра пројекцијом изузетног руског филма Моја мала ноћна тајна, коју препоручујем родитељима, и свима који ће то бити", рекао је уметнички директор ФЕСТ-а, Југослав Пантелић.

Милена Дравић, Лордан Зафрановић, Добривоје Танасијевић, Пуриша Ђорђевић, Раде Шербеџија, Емир Кустурица... само су неки од добитника награде Београдски победник за изузетан допринос филмској уметници.

„На свечаној церемонији отварања 52. феста, почесни Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности, биће уручен нашем великом аутору, и не само нашем, светски великом аутору, Желимиру Жилнику, а 29, ова година има 29 дана, фебруар има 29 дана, то исто признање примиће и прослављени аутор Асгар Фархади”, каже Пантелић.

Жири ове године предводи Раша Буквић, а у њему су и Наташа Бучар, директорка Филмског центра Словеније, Биљана Максић, драматуршиња и сценаристкиња, глумац Марко Грабеж, као и Зринко Греста, аутор из Хрватске.

ФЕСТ је био и домаћин највећим светским глумцима и режисерима. Због њега су Београд посетили: Софија Лорен, Ђина Лолобриђида, Роберт де Ниро, Пјер Паоло Пазолини. Ове године долазе чланови бројних екипа филмова који се такмиче.

„У МТС Дворани, у четвртак је представљање екипе Радничка класа иде у пакао, Миладина Ђорђевића, дан након тога представиће нам се аутор Краљичног избора, иначе, некадашњи победник ФЕСТ-а, од пре три године, Кари Мајноз, тријумфово је на ФЕСТ-у са филмом Невидљиви живот.

Овога пута враћа се са својим новим, изузетним филмом, тако да, ако се деси да жири препозна његово дело као најбоље од седамнест оних који се такмиче, и други пут освоји Београдског победника, ми ћемо практично у десет година дугој историји такмичарског програма ФЕСТ-а имати једног аутора који је чак два пута тријумфово”, додао је гост РТС-а.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво