Кандидат за Оскара „Бартонова академија” отвара 52. Фест

Филм „Бартонова академија”, који је режирао двоструки Оскаровац Александер Пејн, отвориће 52. Међународни филмски фестивал – Фест, 23. фебруара у МТС дворани.

„Бартонова академија” (The Holdovers) Александра Пејна овогодишњи је кандидат за награду Оскар у неколико категорија међу којима су: најбољи филм, главна мушка улога, споредна женска улога, оригинални сценарио.

У овом остварењу, чији сценарио потписује Дејвид Хемингсон, скромни професор престижне америчке школе приморан је да током божићног распуста остане у кампусу и води рачуна о неколико ученика који немају где да оду за празник.

Временом, он развија неочекивану повезаност са једним од њих, емотивно оштећеним, паметним, проблематичним учеником, али и школском куварицом која је изгубила сина у Вијетнаму.

Улоге у Пејновом филму, који је већ оцењен као „шармантна, деликатно написана и истанчано одглумљена комедија”, играју: Пол Ђамати, Доминик Сеса, Девајн Џој Рендолф, Kери Престон, Брејди Хепнер, Иан Доли, Џим Kаплан, Ендру Гармен, Мајкл Провост, Џилијан Вигман и други.

Филм „Бартонова академија” је већ награђен 2023. Златним глубусом за главну мушку улогу у комедији или мјузиклу коју је понео Пол Ђамати и за споредну женску улогу која је припала Девајн Џој Рендолф, а приказан је и на фестивалима у Торонту, Лондону, Бусану, Талину, Солуну, Торину и Маракешу.

Kако у САД воле да нагласе, редитељ, сценариста и продуцент грчког порекла, Александер Пејн, један је од ретких у Холивуду који има право на апсолутну уметничку слободу и „финални рез“ својих филмова.

Многи глумци из филмова овог Американца, који је зарадио два Оскара за адаптирани сценарио, 2005. за „Странпутице" и 2012. за „Потомке", освајали су награде или су били у најужем кругу за освајање истих попут: Џека Николсона, Kети Бејтс, Џорџа Kлунија, Бруса Дерна.

„Икона независног филма” Пејн редитељски потписује и хваљене филмове: „Све о Шмиту” из 2002. (премијерно приказан у Kану), „Небраска“ из 2013. и „Смањивање” из 2017. који је приказан на отварању фестивала у Венецији.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара