Читај ми!

ФЕДИС 2023: Златна антена за режију носиће име Александра Ђорђевића

ФЕДИС фестивал наставља да своју награду Златна антена назива по легендарним ствараоцима који су својим делањем задужили српску и регионалну продукцију ТВ серија. После Златних антена названих по Љубиши Самарџићу, Милени Дравић, Радимили Савићевић, Живојину Жики Миленковићу, од ове године награда Златна антена за најбољу режију носиће назив по легендарном редитељу Александру Аци Ђорђевићу.

Александар Аца Ђорђевић рођен је у Суботици 28. јула 1924, а преминуо у Београду 27. априла 2005. године.

Ђорђевић је дипломирао 1952. године на Позоришној академији у Београду, а редитељско умеће је стекао у Народном позоришту у Нишу где је режирао драме читаву деценију.

У Радио-телевизију Београд прелази 1990. године и аутор је најзначајнијих и најпознатијих југословенских и српских телевизијских серија као што су: Мајстори, Отписани, Повратак оптисаних, Врућ ветар, Бољи живот, Балкан експрес, Срећни људи, Породично благо...

Добитник је Октобарске награде, Награде за животно дело РТБ-а и других. Сахрањен је у Алеји великана.

Наша идеја и мисија је да све наше Златне антене понесу име по неком од најзначајнијих личности регионалне телевизијске продукције за област у којој су постигли вансеријске успехе. На тај начин желимо да се одужимо тим ствараоцима, али и да сачувамо од заборава њих и њихов рад“, истакао је директор ФЕДИС фестивала Ненад Миленковић.

Међународни Фестивал драма и серија ФЕДИС одржава се по 13. пут од 3. до 5. октобра 2023. године у Дому омладине Београда, уз учешће ТВ серија из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Македоније.

субота, 02. март 2024.
9° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво