Читај ми!

„Чувари формуле“ – после Локарна, регионална премијера на Сарајево филм фестивалу

„Чувари формуле“, нови филм Драгана Бјелогрлића који је у Локарну имао светску премијеру, вечерас премијерно на Сарајево филм фестивалу.

Филм Чувари формуле имао је свјетску премијеру на недавно одржаном филмском фестивалу у Локарну као први филм из региона приказан у селекцији „Пјаца Гранде“. Чувари формуле су добили награду Варајети за најбољи филм у селекцији „Пјаца Гранде“ и награду Зелени леопард, која се додељује филмовима са најупечатљивијом поруком.

Ову филмску причу, рађену по роману професора Горана Милашиновића, као сценаристи потписују Вук Ршумовић, Огњен Свиличић и Драган Бјелогрлић. Вук Ршумовић наглашава да су ова признања огроман подстицај како за филм, тако и за њих као ауторе.

„Увек је важно како вам стартује филм на неком светском фестивалу и када доживите да сте тамо на 'Пјаца Гранде', значи, пред осам хиљада људи на том, што они кажу, највећем платну у Европи, и још доживите и реакције. Ми смо тамо стварно доживели јако лепу реакцију и сјајан аплауз и овације, и онда још на све то добијете и те награде. То је заправо савршен старт који можете да замислите за један играни фестивалски филм“, истиче Ршумовић.

Додаје да је наравно и премијера на Сарајево филм фесивалу јако важна где ће колеге из региона први пут имати прилику да виде филм.

„Жељно очекујемо реакције и радујемо се“, каже Вук Ршумовић.

Једну од главних улога тумачи Радивоје Раша Буквић који ће такође присуствовати премијери филма у Сарајеву. Признаје да је био велики глумачки изазов изнети и оживети ликове који су помало и мистериозни.

„Пре свега, било је захтевно зато што смо ми глумци који смо то играли, углавном били сви здрави људи, и ментално и физички, али смо морали да се припремамо за улоге тако што смо губили озбиљну количину килограма. Свако је изгубио бар по 10 килограма и онда је то у ствари за нас био један велики изазов да се физички и ментално приближимо тим људима који су доживели ту несрећу да се озраче тада 1958. године у Винчи“, напомиње Буквић.

Велики број чланова екипе филма, како глумачке, тако и креативне, дошао је на премијеру у Сарајево и сви су јако узбуђени, истиче Вук Ршумовић.

„Оно што знамо и што планирамо је премијера у Србији коју сви радо очекујемо, у новембру месецу. А сада заправо креће прави фестивалски живот филма.“

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара