Читај ми!

Раша Буквић: Нећемо вас оставити равнодушнима, изаћи ћете другачији после премијере "Чувара формуле"

Нови филм Драгана Бјелогрлића "Чувари формуле", који је освојио светску публику и бројна престижна признања на највећим филмским фестивалима, имаће велику београдску премијеру 24. октобра 2023. године у МТС дворани.

Филм Чувари формуле  добитник је многобројних награда, последња у низу је "Златна грива" која је Драгану Бјелогрлићу уручена у Скопљу на Међународном филмском фестивалу Кине Нова.

Овај филм је стигао у време када је свима потребна прича о људској емпатији у временима опасности и звецкања оружјем.

Класична драма са класичним херојима

Гостујући у Београдској хроници глумац Радивоје Раша Буквић рекао је да изгледа као да је бирано време за филмску причу, а није. 

Тема коју је Драган Бјелогрлић изабрао, односи Истока и Запада и сукоби током гвоздене завесе и Хладног рата, нешто је што је и данас актуелно. "Догађаји последњих дана говоре о томе да на ову тему није стављена тачка, већ три тачке", каже Буквић.

Додаје да је ово класична драма, са класичним херојима. Прави филм говори о обичним људима који превазилазе неочекиване препреке и успевају да пронађу решење у себи како би победили препреке. Ово није холивудска суперстар продукција, каже Буквић, где се праве суперхероји, где хероји имају надмоћ, ови људи су обични.

Прелепо је спремати се за овакву улогу. Ми смо студирали на ФДУ са циљем да посудимо себе неким ликовима којима смо слични, а који су понекад од нас различити у неком домену. Да би се приближили тим ликовима, ми смо у обавези некада да смршамо, некада да се угојимо, ошишамо“, рекао је глумац.

За филмски епилог приче о атомском наоружању - у биоскоп

Додаје да је сличност са професором Драгославом Поповићем у филму, у ставовима. Као и да је захваљујући филму упознао детаље из југословенске историје које није знао.

"Нисам знао да је постојала идеја педесетих година прошлог века да се прави атомско наоружање, проф. Драгослав Поповић је био ученик односно студент Павла Савића који је поставио нуклеарни реактор у Винчи. Нисам знао да смо били веома напредни у томе. Педесетих година је одређена количина уранијума позајмљена југословенским научницима с циљем истраживања саме нуклеарне енергије. Остало је под велом тајне да ли је заиста било припреме атомске бомбе или није", каже Раша Буквић али не жели да открије филмски епилог ове приче.

О лику професора Драгослава Поповића који тумачи, рекао је: 

"У неким ситуацијама и ја реагујем слично као он. Лик Драгослава Поповића који тумачим у филму није био озрачен, али због потребе драмске радње, било је неопходно да се неко од старијих озрачи. То је адаптација. Француске колеге су млађа генерација, нису ништа знале о томе, али француска јавност јесте. У то време када из једне комунистичке земље дође пет научника у капиталистички Париз, то политички тестира друштво и тражи многа питања. Та је тема педесетих година била праћена код њих", рекао је Буквић.

Додаје да после овог филма публика излази из сала дирнута.

Нећемо вас оставити равнодушнима. Ући ћете на један, а изаћи ћете на други начин. Филм од 26. октобра 2023. креће у биоскопе и заиста је велико интересовање за филм“, истакао је глумац Радивоје Раша Буквић.

недеља, 16. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије