Читај ми!

Светска премијера филма „Чувари формуле“ по књизи „Случај Винча“ на Фестивалу у Локарну у Швајцарској

Нови филм Драгана Бјелогрлића „Чувари формуле“ биће премијерно приказан на једном од највећих европских филмских фестивала у Локарну, у Швајцарској. Још једна заборављена прича из наше историје на овај начин стиже у свет. Једну од главних улога у филму тумачи Радивоје Раша Буквић.

Светска премијера филма „Чувари формуле“ по књизи „Случај Винча“ на Фестивалу у Локарну у Швајцарској Светска премијера филма „Чувари формуле“ по књизи „Случај Винча“ на Фестивалу у Локарну у Швајцарској

У филму Чувари формуле у режији Драгана Бјелогрлића који је настао по мотивима књиге проф. др Горана Милашиновића, Случај Винча, Раша Буквић тумачи лик професора Драгослава Поповића који је у то време био покретач, један од оснивача, после Павла Савића, Нуклеарног института Винча и који је 1957. године био један од главних учесника кад се десио акцидент на нуклеарном реактору Винча. Том приликом је четворо младих научника, његових студената, који су били поред њега било озрачено и неколико месеци касније су били у болници „Марија Кири“ у Паризу.

„Ту их је преузео професор Жорж Мате који је успешно по први пут у историји света успео да пресади коштану срж и спаси њихове животе“, објашњава глумац.

За ову улогу, Буквић, као и његове којеге Јован Ивановић, Огњен Мићовић и Алиса Радаковић, морали су да изгубе доста килограма, да се ошишају до главе и физички доста да се трансформишу. Буквић додаје да осим физички, доста се и психички припремао за ову улогу.

„Улога је била веома захтевна на нивоу да лик који сам тумачио је превазилазио моје досадашње искуство. Ја, на своју личну срећу, нисам имао проблема са болестима, а лик који сам тумачио је ушао у фазу буквално физичког распадања, коме је било јако неопходно да нађе менталну снагу, да се опорави и стане на ноге. Тако да ово је један од, како бих рекао, захтевнијих послова у мојој каријери“, наглашава Буквић.

Признаје да о овом акциденту у Винчи из 1957. године није знао ништа, али да је када је прочитао сценарио схватио важност те приче и схватио смо о том периоду у СФРЈ јако мало знали, иако су наше баке и деке савременици тог доба.

„Драган Бјелогрлић је успео да изнедри један догађај који је занимљив и узбудљив не само нашој или регионалној публици, ту сматрам пре свега на грађане бивших Југословенских република, који су споредно учествовали у том експерименту, него мислим и на публику света и Европе, чији су главни фестивали, пре свега сад ту мислим на Локарно, препознали квалитете приче и препознали комуникативност ове идеје. У једном периоду када ми живимо један сличан терор, где се Европа и свет цепају на исток и запад, а то јесте тема нашег филма“, наглашава Радивоје Раша Буквић.

Осим поменутих младих глумаца, у филму се појављују и Мики Манојловић, Драган Бјелогрлић и око 12 француских глумаца, од којих је четворо веома призната и позната у Француској. То овај филм чини својврсним српско-француским филмом у коме је пола филма на француском, а пола на српском језику.

„Тако да веома амбициозан и веома један дирљив пројекат, набијен емоцијама и сигуран сам да ће публика да га воли“, закључује Радивоје Буквић.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије