Људска имагинација и политички затвореници

Редитељ Ксавери Жулавски сматра свој филм „Пољско-турски рат“ причом о моћи људске имагинације. Други гост ФЕСТ-а, Хатим Али, нада се да ће његово остварење „Дуга ноћ“ о високој цени изношења ставова коначно бити приказан и у Сирији, где је и снимљен.

Гости ФЕСТ-а данас су били пољски редитељ Ксавери Жулавски, аутор филма „Пољско-руски рат" и сиријски редитељ Хатим Али, који је београдској публици представио остварење „Дуга ноћ".

Филм „Пољско-руски рат", који се данас приказује у 18 часова у Дворани културног центра Београда, представља екранизацију књиге Дороте Масловске, рекао је на конференцији за новинаре редитељ Жулавски и додао да је идеја о његовом снимању потекла од продуцента Јацека Самојловича.

Жулавски је рекао да је Дорота Масловска имала 18 година када је написала књигу која је у Пољској постала бестселер, а објављена је и у Немачкој, Француској и САД.

„Идеја је била да се направи филм намењен широј публици. Мени су понудили да урадим адаптацију и, када сам прочитао књигу, иако ми се допала, нисам најбоље разумео на који начин ћу од ње направити филм", рекао је Жулавски.

Према његовим речима, у књизи нема сценарија, већ је она „монолог од много страна, који изговара измишљена личност".

Продуцент Јацек Самојлович је рекао да је филм „Пољско-турски рат" у Пољској одгледало пола милиона људи, али да он не очекује такав успех у иностранству, „јер у филму има много текста и тешко га је пратити уколико човек не говори пољски".

„Филм је приказан на фестивалима у Стокхолму, Луксембургу, Карловим Варима, али ја очекујем да ће у Србији бити добро прихваћен јер ми имамо сличну историју и менталитет", рекао је Самојлович.

Филм „Пољско-руски рат" је прича заснована на моћи људске имагинације. Књижевница је створила главног јунака који је без прошлости и без будућности - он живи само у измишљеној садашњости.

Сиријски редитељ Хатим Али, чији се филм, такође, приказује данас у Дворани културног центра Београда, рекао је да то остварење до сада није приказано у Сирији.

Према његовим речима, у Сирији се годишње сниме свега један до два филма, а разлог за то је мали број биоскопа.

„У Сирији углавном држава снима филмове, а значај овог филма јесте управо то што је он потпуно независтан", рекао је Али.

Хатим Али је додао да је филм „Дуга ноћ" одраз самог човека и култа породице, јер свако има ставове због којих може да плати високу цену, а овај филм је направљен као дијалог у којем се сукобљавају мишљења, али и као дијалог са влашћу.

„Сценарио филма 'Дуга ноћ' је добио одобрење од државе, али није приказан због страха ситних службеника", рекао је Али и додао да се нада да ће међународна признања која је то остварење добило допринети да оно буде приказано и у Сирији.

Филм „Дуга ноћ" прича је о тројци политичких затвореника који се припремају да изађу на слободу.

Они се напољу суочавају с новим друштвом и животом који се током њиховог боравка у затвору променио.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво