Предуго чекање на правду и одговоре - филм „Жута кућа" на РТС-у

Документарно-играни филм Слађане Зарић „Жута кућа" премијерно вечерас на нашем Првом програму у 21 сат. Приказан је и у Палати Србија, а пројекцији су присуствовали и чланови породица страдалих и несталих на Косову и Метохији током лета 1999. године.

Чињенице сачуване у извештају Дика Мартија и документу УМНИК-а из 2003. године на филму постају живе, потресне слике. Још теже су речи бивших припадника такозване Ослободилачке војске Косова о убијању и трговини органима и транспорту заробљеника са Космета у Албанију.

Најтежи вапаји чланова породица страдалих и несталих, који и даље чекају правду и одговоре на многа питања.

„Не могу да се помирим са судбином никако да сам изгубила сина и да не могу да нађем ни посмртне остатке, што је најважније, да могу да знам где ћу да одем на гроб, где ћу да се исплачем и да будем с њим”, рекла је Гордана Ристић, мајка несталог Давора Ристића.

„Апелујем на међународну заједницу да отворе сви архиве, да ОВК отвори своје архиве, да се направи једна истражна радња на тлу територије Албаније и да напокон породице нађу спокој и мир, и сазнају шта је са њиховим најмилијима”, каже Драгана Мајсторовић, мајка несталог Ивана Мајсторовића.

Пред очима готово 50 хиљада војника КФОР-а, ОВК-а је убила више од 1.000 људи, углавном Срба, али и Албанаца који им нису били лојални.

Судбина готово 400 људи ни данас није позната. Ипак, расветљено је да Жута кућа, смештена у централном делу Албаније, није била клиника, већ претпоследња станица многим заробљеницима.

Одатле су транспортовани у место Фуше Крује близу аеродрома у Тирани, где су им вадили органе.

„Уколико не причамо о њима, ти људи ће једног дана поново нестати. И то је управо разлог зашто сам до сада снимала и Ратне приче са Кошара, Ратне приче са Паштрика, и Рачак и Деведесет осму, и тако даље… Управо због тога да би са оваквим филмовима и причама ти људи постали део нашег колективног сећања”, изјавила је Слађана Зарић, ауторка документарно-играног филма Жута кућа.

РТС је филм реализовао у сарадњи са Министарством унутрашњих послова.

„Неговање културе сећања и наше традиције предуслов је за опстанак и будућност Србије. Без сећања на прошлост, без знања из историје, не можемо разумети ни садашњост”, рекао је министар унутрашњих послова Братислав Гашић.

Жута кућа је део серијала Досије Косово у којем су настали и филмови Деведесет осма и Рачак. Ауторка Слађана Зарић заокружиће пројекат филмом о Мартовском погрому.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво