Ђумбир растерује симптоме прехладе

Као алтернативно средство за јачање имунитета ђумбир је познат већ више од 3.000 година. На листи корисних својстава ароматичног корена су и стимулација циркулације, рада јетре, отклањање грчева, умиривање кашаља и других симптома прехладе...

Температуре током зиме нагло се мењају. Из дубоког минуса без најаве нађемо се на пролећних 15 степени Целзијуса, што код многих може изазвати мање или веће здравствене проблеме.

Инфекције респираторних органа готово су неизбежне, док код хроничних болесника тегобе могу бити учесталије. Ђумбир, као део исхране или додатак топлим напицима, помоћи ће при ублажавању многих тегоба.

Чим је установљено да има антисептичко дејство безмало сва средства за смиривање кашља имају га у неком облику.

Стимулише циркулацију, загрева, отклања грчеве, стимулише рад јетре и снажан је антиоксиданс, али и антикоагулант. Помаже и код мучнина, најчешће оних приликом путовања.

Захваљујући високом садржају ензима који потпомажу варење меса и млека и способности да убрзано разграђује протеине, стручњаци га препоручују током празничних дана када претерујемо са уносом тешке хране.

Новија испитивања обављена у Аустралији показала су да супстанца гингерол убрзава метаболизам подстичући ткиво да потроши 20 одсто више калорија него што је то уобичајено.

У многим биљним атласима наводи се и као природан лек који снижава ниво триглицерида и лошег холестерола у крви.

Садржи до два одсто етеричног уља које ефикасно ослобађа од напетости и стреса. Довољно је пар капи додати врелој води и удисати испарења пријатног мириса. То ће благотворно деловати на нервни систем.

Свеж и сушен ђумбир савим су различити по својим својствима. Свеж корен користи се за подстицање знојења и избацивање токсичних материја из организма, док је сушен добро решење у случају стомачнних проблема, дијареју, реуматизам, кашаљ.

Редовним уносом ђумбира сузбија се хронични умор, побољшава памћење, али због стимулативног својства није пожељно узимати га увече пре спавања јер може изазвати несаницу.

Иако није штетан, они који већ користе неку терапију треба да га дозирају у складу са саветима лекара јер може да повећа дејство лекова. Посебно је важно да то знају особе које користе антикоагулантне терапије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво