Читај ми!

Родитељи без предаха: како изгледа свакодневица деце са алергијама и целијакијом

Протеклог викенда у Београду је одржан Gluten Free Фестивал, једини догађај у Србији, потпуно посвећен безглутенској исхрани, целијакији, интолеранцији на глутен и алергијама на храну. Циљ овог догађаја је био да омогући сигуран простор за информисање, размену искустава и доступност квалитетних безглутенских производа који су често тешко доступни на тржишту. Шта је интолеранција на глутен и зашто је важно открити је на време говорила је Мелена Денић из националног удружења „Алергија и ја“.

Глутен је протеин који се налази у пшеници, јечму и ражи и код неких људи може изазвати различите здравствене проблеме као што су алергија, целијакија и интолеранција на глутен и зато све више људи избегава глутен, али мало је поузданих информација о томе шта заиста значи интолеранција и како се разликује од осетљивости или алергије.

„Оно на шта смо ми на фестивалу указали као национално удружење, јесте алергија на пшеницу или глутен која такође није препозната. Глутен није довољно препознат у друштву, као и озбиљност целијакије као болести, али још неозбиљније је несхваћена алергија на пшеницу и на глутен. Зашто? Зато што алергијске реакције могу да буду кобне, смртоносне у року од 15 минута. Уколико немамо адекватну медицинску реакцију, живот може да буде окончан“, наглашава Милена Денић.

Фестивал је био прилика да се покаже да може да се живи здраво, опуштено, сигурно и са тим обољењима, да се не живи у сталном страху, већ да је најбитнија добра информистаност, напомиње гошћа Јутарњег програма.

Симптоми и решавање проблема алергија и интолеранције на храну

Стручну помоћ је неопходно потражити када, на пример, поједемо неку намирницу и имамо грчеве и болове. То је знак да нам не прија. На основу обављених анализа једино је могуће утврдити да ли имате интолеранцију, да ли имате целијакију или алергију.

Можемо одређену намирницу која нам смета и да избацимо из исхране, али да бисте били сигурни шта је у питању, најбоље је обавити све потребне анализе, саветује Денићева.

Захваљујући медијима, људи су последњих пар година много више обавештени о овим проблемима, али што се тиче системског решавања проблема, ситуација је и даље јако лоша.

„Конкретно ми у дружењу се залажемо за стављање одређених лекова на А листу. Писали смо и дописе Републичком фонду за здравствено осигурање, али није било никаквог одговора. Ово је проблем који захтева мултидисциплинарно решавање, почев од Министарства здравља, Министарства просвете, Министарства за људска и мањинска права и дијалог. Кад би се они удружили, а ми смо ту као партнери да укажемо које су проблеми и шта може лако да се реши, мислим да би брзо дошло до решења“, истиче гошћа Јутарњег програма.

Системски је потребно решити доступност адреналинских ињектора који су неопходни пацијентима са високом класом алергија. Затим добијање брашна на рецепт за особе које имају алергију на пшеницу.

Такође, неопходно је уредити исхрану у вртићима и школама, јер деца која имају целијакију, или алергије на одређену храну, често немају ни један оброк ни у вртићу, ни у школама и не могу да иду на рекреативне наставе, наглашава Денићева.

„То су нека питања које би ми као удружење заиста позивамо надлежне да нас позову. Ми смо добри партнери, просто смо сви вредни и радни, имамо идеје, а један добар радни тим би могао ове озбиљне питања да реше врло брзо.“

Поред тога, родитељима је неопходна помоћ на који начин децу која не могу одређене намирнице да уносе, на који начин правилно да их хране.

Савети за родитеље о безглутенској исхрани

Родитељи данас имају помоћ од удружења које дели знања и искуства.

„Имамо и нутриционисту у нашем удружењу, имамо и психолошко саветовалиште. Имамо на друштвеним мрежама профиле где делимо рецепте на који начин могу да припреме здрав, квалитетан оброк. Наравно, ту су и партнери, морам да кажем малобројни, који су препознали ову важност и хуман приступ према нама“, наводи представница удружења „Алергија и ја“.

Јако важан сегмент представља и правилно декларисање намирница. Јесте да је све више производа који су означени као безглутенски, али и даље постоје производи који на декларацији не наводе састава.

„Ми морамо или да ризикујемо, онда кажемо, ајде, ваљда нема, или морамо да зовемо самог произвођача. Сви желимо брзину, а нико не разуме то што ми не можемо, на пример, да стигнемо све тако брзо у исто времена. Ја да бих дошла на посао морам да спакујем апсолутно све детету, да му све то припремим. Ми немамо предаха, јер морамо све буквално сами да обезбедимо за своје дете“, истиче Милена Денић на крају гостовања у Јутарњем програму.

понедељак, 24. новембар 2025.
6° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом