Када је право време за добар доручак
Доручак се сматра најважнијим оброком, не зато што треба појести нешто чим устанемо, већ зато што он покреће организам и даје му енергију.
Шта је пожељно за први јутарњи оброк и у којој количини објаснио је Александар Ђорђевић, струковни нутрициониста и дијететичар. Како би према нутриционисти требало да изгледа добар доручак.
„Доручак треба да буде база која ће нам дати енергију и макронутритијенте за цео дан. Количина угљених-хидрата треба да буде доминантна, али у виду сложених угљених хидрата. Смути не препоручујем зато што тело ујутру није способно да вари просте шећере. Хлеб никако не треба да изоставимо из нашег јеловника, само треба водити рачуна када га узимамо“, рекао је нутрициониста.
Истиче да је интегрално брашно веома важно, јер бело није здраво.Препорука је проја или хлеб од интегралног брашна.
Када је право време за доручак?
„Сматрам да је чаша топле воде са медом проблем, јер подиже инсулин. После буђења доручак треба да буде у првих два сата. Кафа се пије после оброка, јер стимулише жуч, па после доручка она стимулише варење масти“, рекао је Александар Ђорђевић.
Истиче да су пахуљице за доручак добре два пута током недеље.
„Наука истиче да око 55 одсто енергије коју трошимо током дана долази из угљених хидрата, масти и протеина.Али брзим начином живота и наручивањем брзе хране уносимо у тело храну са високим гликемијским индексом и реметимо равнотежу у телу“, рекао је Александар Ђорђевић, струковни нутрициониста и дијететичар.
Коментари