Читај ми!

Бол у коленима, повреде и старење – има ли лека

Када дођу неке године, пропадање и дегенеративне промене у коленима се и очекују, али се на болове у овим зглобовима жале и млађи.

Зашто страдају колена? Шта можемо учинити да то спречимо? Како успорити или зауставити пропадање? Одговоре на ова питања, у РТС ординацији дала је проф. др Олга Поповић Младеновић, специјалисткиња физикалне медицине и рехабилитације.

Шта је најчешће код пацијената што се тиче повреда колена, а шта што се тиче дегенеративних промена?

- Прво, дегенеративне промене су старење коштаних структура. Код колена, то је гонатроза и после педесете године, почињу полако да се јављају промене на коленима које се врло добро могу дијагностиковати, јасно, рендген снимком. Гонартроза је пропадање хрскавице, али подразумева и цео сплет који постоји и на коштаном делу и на хрскавичном делу. Јавља се после педесете године и врло је честа и веома је важно спречити, односно одложити њену појаву.

Што се тиче повреда колена имате повреда код млађих људи имате два типа: акцидентални, када имате саобраћајну несрећу, имате скијање, имате пад негде, па онда сломите неку кост, имате повреду колена коју регулише и дијагностикује ортопед и после тога иде на физикалну, када се реши основни проблем и имате повреду меког ткива, која је веома честа код млађе популације, која је везана за спорт, може да буде везана за трауму, префорсирање. Повреде меког ткива се дијагностикују ултразвуком, значи гонартроза рендгеном, а компликоване ситуације се дијагностикују магнетном резонанцом.

Како препознати проблеме са коленима?

-Код колена прво имате бол, бол при ходу и ограничено савијање колена, ограничено савијање потколенице према натколеници и имате оток меког ткива. Оток може да буде изнад чашице, испод чашице, може да буде са унутрашње стране колена и спољашње, може да буде у коленој јами, где отекне Бекерова циста, која се ту налази.

Бекерова циста је спортска повреда и може да се јави код пренапрезања, форсирања код људи који много раде чучњеве у теретани, који станују на петом спрату без лифта и онда се напуни Бекерова циста и тај оток изгледа као кугла која се јасно види. Течност која се налазии у цисти може да се извуче иглом и шприцем или да се смањи физикалном процедуром која се назива електрофореза.

Проф. др Олга Поповић Младеновић дала је многе корисне савете - упозорила ја да не треба седети на једној нози или у турском седу, као и да не треба прекрштати ноге уколико постоји проблем са коленима. Такође, не би требало трчати на тврдој подлози, као што је бетон или трака за трчање, уколико немамо добре патике. Не треба радити избачаје, искорак са великим теретом јер долази до оптерећења колена. Уколико неко има проблема са коленима, а живи у згради на неком вишем спрату без лифта, онда треба да иде споро, нога пред ногу. Што се тиче седења, не треба предуго седети, него после два, два и по сата, треба направити паузу да се протегну ноге, да се ураде вежбе истезања. Не треба носити тешке терете, не треба радити по кући у неприродном положају, као што је прање подова, чишћење усисивачем који је тежак, онда вежбе, као што је пилатес, ако се не ради како треба.

Специјалисткиња физикалне медицине и рехабилитације је нагласила да пуно људи избегава штап што не би требало јер штап растерети колено и може спречити проблеме са коленом. Такође јеј важно решити гојазност код рехабилитације колена, ако је пацијент гојазан, код њега је скраћена задња ложа и ту је највећи проблем јер оптерећује колено својом тежином и потребан му је штап.

Које вежбе треба радити?

-Када имате младе пацијенте који имају проблем са коленом, они иду на физикалну терапију, добију програм, то прође и добију програм вежби које треба да раде сваки дан, осам до десет минута, према клиничкој слици. То се исто односи ако су оперисани или имали гипс, јер попусти квадрицепс(бочни мишић на бутини који је повезан са коленом).

А код старије популације треба радити три, четири вежбе, то је седам, осам минута, три до пет пута дневно.Те вежбе се раде на столици тако што се прво подиже једна нога и задржи, затим се у том положају помера у старну, а то треба поновити са две ноге у исто време.

Да ли, ако људи не могу да пипну под на праве ноге, значи да имају проблема са коленом?

-Не мора да значи. Може да значи, али не мора. Истезање је јако важно. Ујутру када се пробудите, па се истегнете као маче, вама је боље, удобније. Пар вежби истезања треба радити сваког дана. Може свако да ради. Попните се на прсте, станете уз неки зид па се истегнете јако, подигнете руке, само мало, пет, шест минута да радите, вама ће бити боље.

Шта значи када се појави само оток на колену, а шта када се појави оток праћен болом?

-Ако оток прати бол, онда морате урадити добру дијагностику да видите због чега боли и да ли је лигамент више истегнут. Ако имате оток изнад чашице или испод чашице, онда то не мора да има бол, само виде да имају оток и то лепо иде на физикалну терапију, то су нешто клечали или били у неприродном положају или планинарили.

Када се користи крема која греје, а када она која хлади

-Креме које хладе, оне су пре свега, код акутног отока, који се десио јуче, прекјуче, меког ткива, увек хладно, хладна облога, лед, хладна крема. Код гонартрозе, пропадања ткива, код дегенеративних процеса, хладноћа у акутној фази није баш индикована и треба бити обазрив, али после два, три дана, може се ићи и са крио, зависи да ли је то само коштано или има и меко ткиво. Принцип код гонартрозе је у хроничној фази термо-хидро-кинези, топлота, вода и вежбе, лист охлађеног купуса може добро да извуче оток ако се стави као облога.

На шта се мисли под топлотним процедурама?

-Имате пелоид, лековито блато, парафанго, то је комбинација парафина и пелоида и може да буде КТД, то је краткоталасна дијатермија и може наједноставнији инфра руж, то је грејалица, то је лампа, која има систем грејања. Поларизована светлост нема локалну топлоту, али повећава интраћелијски метаболизам и убрзава процесе да се излечи.

У ситуацијама када пацијент има јаке болове, онда дајемо електрофорезу аналгетика. То је галванска струја, имате две електроде, на једној електроди се налази лек, а друга је инактивна, онда се стави на место, најчешће попречно на колено, на пример ако имате Бекерову цисту, ставите једну електроду пателарно, на чашицу, а другу у поплитеалној јами и онда лек ставите у поплитеалну јаму и код болова који су најчешће са унутрашње стране колена, дајемо ласеротерапију, која има врло велики ефекат, нема контраиндикацију и јако много помаже пацијентима.

Код дијадинамичних струја постоје две електроде, неколико облика, одлично смањују бол, али су ограничене временски, јер после седам до десет пута немају ефекат на рецепторе бола. Код хидро и кинези процедура постоје хидро масаже као увод у вежбе, постоје бањска лечења где се раде вежбе у води и треба ићи када нема бола. Уколико пацијенти оду у бању са боловима у акутној фази, ти болови ће се појачати.

Шта је магнетотерапија?

-Магнетотерапија има своја ограничења, има своју предност као агенс, а то је да стимулише стварање калуса. Сви они који су сломили кост, они треба да иду на магнетотерапију, може да се да и преко гипса и преко ортозе, јер стимулише стварање калуса. Она је врло пожељна, али има своја ограничења, сви који имају неки тумор, без обзира што је тумор на дојци, а колено је у питању, не смеју да добијају ту терапију. Ниједна процедура не боли, већ да боли уколико се претера са вежбама.

Колико нове методе, као што су ПРП и матичне ћелије, могу да опораве ткиво колена?

-Моје искуство из ординације је да ПРП има ефекта код млађих људи и код меког ткива, а што се тиче хрскавице, имате пацијенте којима је изолована њихова хрскавица, она је стављена на подлогу и поново враћена. Код неких пацијената је то био одличан ефекат, а код неких није. Што се тиче прп-а, не може да шкоди ако се квалитетно ради, мислим технички добро ради и за мека ткива је добар.

Да ли неко ко има дегенеративне проблеме са коленом треба да узима суплементе колагена?

-Колаген има ефекта на тетиве, зато што су тетиве, између осталог, састављене из колагена. После одређених година, ми не можемо да синтетизујемо колаген и зато лекари предлажу узимање колагена који ће појачати и ваше тетиве и Ахилову тетиву и тетиве квадрицепса који иду у колено. Утицај колагена на хрскавицу је доста проблематичан научно, мада га многи узимају да пробају. Не може да шкоди, с тим што код колагена увек треба направити паузу, три месеца узимати, па направити паузу да видите ефекат. Они који узимају колаген, ми имамо пацијенте са осамдесет година и тако даље, имају побољшање које је, можда и субјективно, али имају побољшање, али тен им је лепши.

Када и како,особе које имају бол у коленима треба да узимају аналгетике?

-Они треба да узимају у акутној фази аналгетике по шеми коју им да лекар, физијатар или опште медицине, а када прође фаза бола, да узимају ретард варијанте(са продуженим дејством), које се узимају два пута дневно или један увече на пун желудац.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво