Читај ми!

Када се аритмија јавља због срчаног, а када због других проблема

Када смо нервозни срце брже куца. Када смо близу некога у кога смо заљубљени, такође. И ако се плашимо или имамо трему, а некоме смета и више кафе, па осети аритмију. Поремећаји срчаног ритма дешавају се и због здравствених проблема који се не смеју игнорисати. Колико су аритмије опасне и када треба реаговати, разјаснио је у „РТС Ординацији“ кардиолог др Бојан Јашовић, начелник одељења за кардиоваскуларне болести КБЦ „Звездара“.

Осећај кратког даха може бити симптом аритмије, али може бити и последица срчане слабости. Такво стање обавезно треба испратити. Ако пацијент има аритмију, нови апарати за мерење притиска могу то да открију, међутим, не могу открити атријалну фибрилацију, односно треперење преткомора.

Сваки апарат за мерење крвног притиска треба однети једном годишње да се ресетује, среди, да би показивао праве вредности, саветује кардиолог др Бојан Јашовић, начелник одељења за кардиоваскуларне болести КБЦ „Звездара“.

Каква аритмија је ризик по здравље и знак да се јавимо лекару?

– Дијапазон симптома када је у питању аритмија иде од практично потпуно асимптоматске аритмије, која се не региструје до аритмије која може да доведе до срчаног застоја и практично, животно да угрози пацијента. У сваком случају, оно што је важно када су симптоми аритмије у питању, оно што би требало да нам негде скрене пажњу да се јавимо лекару јесте осећај неке неправилности у раду срца, треперење у грудима, посебно уколико се јави осећај несвестице, вртоглавице, омаглице испред очију, уколико постоји неки пропратни осећај мучнине, а код неких људи може постојати и тај неки симптом који ствара апресију у грудима у виду неког бола.

Који лекови и суплементи могу да направе аритмију?

– Могу, рецимо, лекови, који се користе за прехладу, они у себи имају тај неки ефедрин и може, ако имамо неку добру подлогу, да направи аритмију, али, генерално, мање више, интолеранција на било који лек би могао да буде негде у основи појаве неких аритмија, чак и антиаритмици, лекови које дајемо за лечење аритмије, у неким тренуцима могу проаритмогено да делују.

Код поремећаја нивоа електролита пресудан је ниво калијума и калцијума који су највжанији са функцију срца. Код застоја дисања у сну или слипапнеје може доћи до аритмија, али и повишеног крвног притиска.

Шта је кардиомиопатија?

– Кардиомиопатија је један широк појам, који, у ствари, по правилу дефинише структурно оштећење самог срчаног мишића, то су разноврсна стања и могу се десити због инфаркта миокарда. Човек који преживи инфаркт миокарда има промењено ткиво у срчаном мишићу, што доводи до поремећаја функције. Постоје кардиомиопатије које настану примарно, то су људи који се јако лако и брзо заморе, који имају кратак дах, који често ноћу не могу да спавају на ниском узглављу, него морају да ставе два или три јастука, да би могли лепо да спавају; људи код којих долази до појаве отока на ногама итд. 

Шта може да се открије ЕКГ-ом?

– Оно што може да се деси, да ако неко има изражену аритмију, која је практично присутна често или свакодневно, ми имамо неку шансу да тим ЕКГ-ом региструјемо ту неку аритмију, али исто тако постоје велике шансе, посебно оне аритмије које се јављају повремено или нередовно, да не ухватимо тим ЕКГ-ом, да добијемо потпуно нормалан ЕКГ запис, а да, на пример, пацијент има проблем са аритмијом. Следећи ниво дијагностике је ултразвук срца и ношење холетера 24 часа где се виде све неправилности у раду срца. У тим записима се некада могу приметити паузе између два откуцаја срца.

Које паузе у откуцајима срца су опасне?

– Паузе нису честе. Значајна пауза је већа од три секунде. Ако та пауза није јатрогена, односно ако није провоцирана неком терапијом, онда је свакако пауза од преко три секунде нешто што ће бити готово сигурно индикација за пласман пејсмејкера. Што се тиче пауза, ми смо увек опрезни када видимо паузе дуже од две секунде.

Код којих срчаних проблема се јавља убрзан, а од којих успорен рад срца?

–Тахикардија подразумева срчани рад изнад 100 откуцаја у минути и те тахикардије могу да буду правилне, брзе и правилне или брзе и неправилне. Атријална фибрилација или апсолутна аритмија је пример брзог и неправилног срчаног рада, а рецимо, ако говоримо о тим неким тахикардијама које иду из срчаних преткомора, о тој некој суправентрикуларној тахикардији, то је један брз ритам који може да достигне фреквенцију скоро 200 откуцаја у минути, али је правилан., прецизирао је кардиолог и додао је опаснија апсолутна аритмија. Срце може успорено да ради због неког озбиљног срчаног проблема и то због поремећаја преноса импулса кроз срчани мишић, срце ради толико споро да доведе до криза свести, несвестица, вртоглавица, омаглица.

Да ли су теже преткоморске или коморске аритмије?

– Коморске аритмије су озбиљније и постоје облици коморских аритмија које су животно угрожавајуће као што је коморска тахикардија.

Да ли лекови помажу и колико брзо?

– Бета блокатори су лекови који се јако дуго користе и који су нека основица неке кардиолошке терапије. Тако да су они нама неопходно оружје, али нису то најмоћнији антиаритмици, то су лекови који добро контролишу неке брзе и правилне ритмове, али нису баш за неке најтеже аритмије, као, на пример, неке вентрикуларне тахикардије, ту постоје озбиљније групе антиаритмика.

Шта је аблација и за које пацијенте је она решење?

– По правилу није процедура првог избора, ако тако могу рећи, то је једна инвазивна процедура, где се уводи катетер у срце. Може да буде преко препона, може да буде из руке, преко врата и тако даље. То је неколико катетера, када је у питању радиофреквентна аблација. Аблација је испоручивање струје високе фреквенце која може да буде топла или хладна. Ради се о једном контролисаном стварању ожиљка на оном месту у срчаном мишићу које проценимо да је исходиште те аритмије, односно да производи ту аритмију.

За кога је пејсмејкер и колико је компликована та интервенција?

– Није компликована. Пејсмејкер је, у ствари, један мали електрични апарат који практично буде као неки чувар пламена, прати нашу срчану активност, односно електричну активност срца и испоручи електрични сигнал онда када срце затаји. Када срце заборави да пусти тај сигнал, то, у ствари уради пејсмејкер уместо њега. 

За које аритмије је решење пејсмејкер?

– Пејсмејкер може да буде и за убрзан рад срца. Када говоримо о основним типовима пејсмејкера, они су у ствари резервисани за људе који имају спор срчани рад и код пацијената са тим брадиаритмијама, са блоковима. За тахикардије, то је пејсмејкер који је спасио много живота и који је много значајан. То је врста пејсмејкера који препознаје оно треперење комора које је животно угрожавајуће и које практично доводи до срчаног застоја. Када се имплантира, он практично има функцију, основну функцију пејсмејкера, прати ту електричну активност срца, али ако дође то тих брзих тахикардија, он практично пропусти струјни удар, као када би урадили дефибрилацију срца, прекине те животно угрожавајуће аритмије. Има аритмија са којима се намучимо озбиљно, знају да буду упорне и да буду непредвидиве, да кроз дужи временски период трагамо за леком који ће да да тај одговор, али генерално се данас аритмије добро контролишу.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво