Не заборавите на превентивне прегледе – најважнија порука уочи Светског дана борбе против рака

Најтеже болести погађају све – и децу и младе и старе, а статистика и оболевања и умирања од малигних болести у нашој земљи је и даље узнемиравајућа. Зато је РТС покренула националну кампању уз подршку представнике свих надлежних и здравствених институција, удружења пацијената и фармацеутских компанија. Циљ је заједнички – боља превенција, бржа дијагностика и одговарајуће лечење. Где смо данас, о томе детаљније говори, проф. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Према подацима и проценама Међународне агенције за истраживање рака, наша земља се налази међу 40 земаља Европе и припада групи земаља са средњим ризиком оболевања од малигних болести и са високим ризиком када је у питању умирање од малигних болести, наводи проф. др Верица Јовановић.

„Оно што нас највише забрињава, то су пре свега појаве веће учесталости карцинома код жена, када је у питању карцином плућа и бронха. Истовремено, јако велики број оболелих од рака дојке и када су у питању мушкарци, долази до пораста оболевања од карцинома дебелог црева и ректума“, додаје докторка.

Што се тиче малигних болести код мушкараца, на првом месту по броју оболелих је рак плућа и бронха, као и стопа смртноси, на другом месту је рак дебелог црева и ректума, и на трећем месту рак простате.

У женској популацији, на првом месту се налази рак дојке, на другом месту се налази рак дебелог црева, на трећем месту се налази рак плућа, на четвртом месту се налази рак грлића материце.

Када је у питању разлика у односу на пол, код жена се све малигне болести јављају касније у животној доби него код мушкараца, али истовремено повећањем и продужењем животног века и повећањем броја становништва, када је у питању одрасло становништво, могу се очекивати овакве врсте болести не само код нас него и свуда у свету.

„Према подацима којима располажемо, нешто чешће се малигне болести региструју на територији Војводине него на територији централне Србије. Међутим, постоје одређене општине где рецимо можемо очекивати највишу учесталост када је у питању рак грлића материце. Рецимо, то се веома често може регистровати на територији Подунавског округа, али су те разлике мале“, напомиње професорка Јовановић.

Цело гостовање проф. др Верице Јовановић може те погледати у приложеном видео-снимку.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво