Нова студија: Лечење хепатитиса спречава напредовање рака крви

Изванредан опоравак пацијента од мултиплог мијелома – рака крви пре неколико година привукао је пажњу истраживача, који су били запањени чињеницом да је пацијент лечен од сасвим друге болести. Нова истраживања потврђују ту повезаност и саветују раније давање антивирусне терапије.

Нова студија: Лечење хепатитиса спречава напредовање рака крви Нова студија: Лечење хепатитиса спречава напредовање рака крви

Интересовање за потенцијалну везу хепатитиса и канцера је навело шпански и француски тим научника да открију да су вирус хепатитиса Б (ХБВ) и вирус хепатитиса Ц (ХЦВ) повезани са развојем вишеструког мијелома и ранијих неканцерозних стадијума познатих као моноклоналне гамопатије.

Недавна студија потврђује да би рано откривање хепатитиса Б и Ц могло помоћи лекарима да спрече напредовање моноклонских гамопатија у рак – лечењем тих вирусних инфекција.

„Показујемо да антивирусна терапија побољшава преживљавање пацијената са мултиплим мијеломом позитивних на хепатитис Б“, пишу биомедицински научник Алба Родригез Гарсија из Јединице за клиничка истраживања хематолошких малигнитета у Шпанији и колеге у научном чланку.

„Наша студија такође потврђује у великој кохорти да антивирусни третман побољшава исход мултиплог мијелома за пацијенте који имају хепатитис Ц“, наводи се у чланку.

Вишеструки мијелом је рак који се развија у коштаној сржи из абнормалних плазма ћелија – врсте белих крвних зрнаца која нормално стварају антитела за борбу против инфекција. Болест се карактерише вишеструким туморима.

Абнормалне плазма ћелије се размножавају и праве превише антитела, што варира од случаја до случаја. Антитело, које се назива протеин мијелома, може се користити као биомаркер за указивање на присуство рака или сличног стања.

Пре вишеструког мијелома, постоје раније фазе болести које се називају моноклонална гамопатија неодређеног значаја (МГУС) и тињајући мијелом (СММ).

Истраживање и лечење вишеструког мијелома су напредовали, али се болест и даље сматра неизлечивом. Хронична лимфоцитна леукемија и лимфом – две су болести које су такође повезане са дуготрајним инфекцијама.

Мијелом је у вези са ХИВ-ом и другим вирусима

Истраживачи су такође открили везу између вишеструког мијелома и инфекција другим вирусима као што су ХИВ или Епстин-Бар вирус. Откривање шта пацијентова антитела покушавају да нападну може помоћи у контроли болести.

Иста група научника је раније објавила студију (2022. године) у којој је учествовало девет пацијената са хепатитисом Ц са моноклонском гамопатијом. Они који су били лечени антивирусним лековима показали су веће побољшање код мултиплог мијелома или моноклоналне гамопатије у поређењу са онима који нису били под том терапијом.

Још више охрабрује и то што су антивирусни лекови једног од пацијената са мултиплим мијеломом довели у дугорочну потпуну ремисију (одсуство болести) током четири године.

Нова студија Родригуез Гарсије и тима стручњака, укључивала је 45 пацијената са моноклонском гамопатијом и хепатитисом Б. У 36,7 процената случајева, где су успели да открију врсту прекомерне производње антитела, терапија је посебно је циљала на вирус хепатитиса Б, што сугерише да је њихова гамопатија изазвана због присуства ХБВ. Након што су примили антивирусни третман, код два од тих пацијената гамопатија није даље напредовала.

Затим су анализирали већу групу од више од 2.500 пацијената са мултиплим мијеломом са хепатитисом Б или Ц. У обе групе су открили да они који су примали антивирусни третман имају веће шансе за преживљавање.

„Ова студија показује важност антивирусних третмана за пацијенте са клоналним гамопатијама изазваним хепатитисом Б или Ц укључујући мултипли мијелом“, закључују аутори и саветују да „антивирусну терапију треба прописати што је раније могуће у развоју клоналних гамопатија повезаних са ХБВ или ХЦВ”.

Истраживање је објављено у часопису Haematologica.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво