Шта се дешава са јетром када се остави алкохол

Према грчкој митологији, Зевс је казнио Прометеја зато што је људима дао ватру. Оковао га је и послао орла да се храни његовом јетром. Сваке ноћи, јетра се обнављала и сваког дана, орао се враћао на своју гозбу. Да ли се јетра заиста тако брзо и лако опоравља?

Шта се дешава са јетром када се остави алкохол Шта се дешава са јетром када се остави алкохол

Јетра је највећи унутрашњи орган у људском телу. Потребна је за стотине телесних процеса, укључујући борба против токсина као што је алкохол. Пошто је то први орган који „види“ алкохол који је попијен, није изненађујуће што је најподложнија његовом дејству. Међутим, други органи, укључујући мозак и срце, такође могу бити оштећени дуготрајном употребом алкохола.

Као хепатолог, професор Ашвин Данда са Универзитета у Плимуту, свакодневно се среће са људима којима је јетра оболела због алкохола. У питању је читав спектар болести – у распону од одлагања масти у јетри (масна јетра) до појаве ожиљака (цирозе) – и обично нема било каквих симптома док не дође до завршних стадијума оштећења.

У почетку, алкохол чини јетру масном. Ова маст изазива упалу јетре. Као одговор, јетра покушава да се излечи, и тако настаје ожиљно ткиво. Ако се ово настави неконтролисано, цела јетра може да постане мрежа ожиљака са малим острвима „добре“ јетре између – цироза.

У касним стадијумима цирозе, када јетра откаже, људи могу да пожуте (жутица), отекну од течности и постану поспани и дезорјентисани. Ово је веома озбиљно стање и може бити фатално.

Већина људи који редовно пију више од препоручене границе – од 14 јединица алкохола недељно (око шест флаша (0,5 литара) пива нормалне јачине (4% алкохола) или око шест просечних (175мл) чаша вина (14% алкохола) – имаће масну јетру. Дуготрајна и тешка употреба алкохола повећава ризик од настанка ожиљака и цирозе.

Добре вести

Срећом, постоје добре вести, напомиње професор Данда. Код особа са масном јетром, након само две до три недеље апстиненције од алкохола, јетра може да зарасте и изгледа и функционише као нова.

Код људи са упалом јетре или благим ожиљцима, чак и у року од седам дана након одустајања од алкохола, приметно је смањење масти у јетри, упале и ожиљака. Престанак употребе алкохола на неколико месеци омогућава јетри да се излечи и врати у нормалу.

Код тешких алкохоличара са озбиљнијим ожиљцима или отказивањем јетре, апстиненција током неколико година смањује шансе да ће им јетра отказати и од смрти. Међутим, људи који пуно пију могу бити физички зависни од алкохола и нагли престанак пијења може изазвати апстиненцијалну кризу.

Зато се њима препоручује да потраже савет лекара како да се безбедно ослободе зависности од алкохола.

Друге погодности

Одустајање од пијења такође позитивно утиче на сан, функцију мозга и крвни притисак.

Избегавање алкохола током дужег периода такође смањује ризик од неколико врста рака (укључујући рак јетре, панкреаса и дебелог црева) и ризик од срчаних обољења и можданог удара.

Међутим, алкохол није једини узрок лошег здравља. Одустајање од њега има многе здравствене предности, али није панацеја. Треба га посматрати као део здравог начина живота, укључујући уравнотежену исхрану и редовне физичке вежбе.

Дакле, напомиње хепатолог, ако се вратимо на мит о Прометеју, јетра има невероватну моћ да се регенерише, али не може поново да израсте као нова ако је већ имала озбиљне ожиљке.

Ако престанете да пијете и имате само масну јетру, она се брзо може вратити у нормалу. Ако сте за почетак имали ожиљке на јетри (цирозу), престанак коришћења алкохола омогућиће зарастање и побољшану функцију, али не може поништити сву штету која је већ учињена. 

Ако желите да бринете о својој јетри, пијте умерено и имајте два до три дана без алкохола сваке недеље. На тај начин нећете морати да се ослањате на магичну моћ самоисцељења јетре да бисте остали здрави, препоручује проф. Данда.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара