Читај ми!

Александар Срећковић Кубура: Како сам због немара лекара добио хепатитис

Када се орган, који има више од 500 функција у људском телу нађе у проблему, онда је и здравље угрожено. За јетру кажу да је главни филтер нашег организма, а подложна је различитим инфекцијама. Поред тога, на њу утичу и нездраве навике. О јетри и хепатитису су у РТС Ординацији говорили проф. др Драган Делић, инфектолог и хепатолог, и глумац Александар Срећковић Кубура.

Проф. др Драган Делић истиче да је јетра наш највећи орган који има многе пресудне улоге и функције у телу, од метаболичких процеса, синтезе масти, хормона, витамина, до детоксикације и одржања ацидо-базне равнотеже. Функција која се често заборавља, а веома је важна, је имунолошка улога.

Професор Делић наглашава да јетра има две битне биолошке особине, које морамо знати, велику резерву и моћ регенерације.

„Хепатитис представља запаљење јетре и настаје због различитих фактора, као што су алкохол, где ако дође до алкохолног хепатитиса, смртност може бити и до 30%, такође може доћи и до цирозе јетре, па на крају и до карцинома", објашњава проф. др Делић, и додаје да постоје и аутоимуни процеси у јетри, као и акутни и хронични хепатитис, али и онај узрокован вирусима.

Глумац Александар Срећковић отворено је говорио о томе како је у детињству добио хепатитис: „Ја сам неким несрећним случајем, у некој тринаестој години, дакле у седмом разреду основне школе, приликом ревакцинације, за редовну вакцину, коју су примили сви ђаци заједно са мном. Мени се та прва вакцина није примила и морао сам да примим поновну дозу, односно ревакцину. Приликом те ревакцине се десило да сам ја заражен тим хепатитом Б”.

Глумац се присетио да кад је требао да прими вакцину, због настале гужве, нису дезинфиковали иглу (пламеном како се то некада радило) и он је заражен хепатитисом Б. Након неких два месеца је добио жутицу и пошто није имао никаквог крвног контакта осим те ревакцине, закључили су да је то узрок добијања хепатитиса Б.

Симптоме које је имао су били жутица, билирубин који је био неколико пута већи од нормалног нивоа, јетра је била отечена, имао је мучнине, губитак снаге. Због тога је морао да иде на ригорозну дијету, да мирује и лежи неких месец дана.

„То је једна класична клиничка слика, манифестне форме акутног вирусног хепатитиса, ми кажемо иктерична форма, пошто је он пожутео, имао је тамну мокраћу, светлу столицу. Може да се јави и свраб коже код тих болесника”, објашњава проф. др Делић и додаје да се таква форма јавља код 40% инфицираних, док 60% инфицираних нема ништа од ових симптома.

Инфектолог проф. др Делић каже да се овим вирусом данас, углавном, људи заразе сексуалним путем, од 100 новозаражених, 50 се заразило сексуалним путем. Како даље наводи, у Србији од два до 3% становништва носи тај вирус, а да и не знају да га имају. По његовим речима, хепатитис се може добити и путем крви, преко игле, стоматолошких, хируршких, гинеколошких метода, онда од тетовирања, стављања пирсинга...Такође, може се пренети и са мајке на дете, током порођаја, кад дете пролази кроз вагинални канал.

Глумац Александар Срећковић каже да није смео да се бави никаквом физичком активношћу, морао је само да мирује, а на спорт се вратио тек следеће године. Што се тиче контрола, у првих 10 година од заразе, у почетку је ишао 2 до 3 пута годишње на контроле, касније једном годишње. „После неких десетак година сам урадио и биопсију јетре, да бих проверио стање јетре. То искуство нисам баш пријатно доживео, али смо утврдили да је у то време, да су ипак користили неку озбиљније дебљу иглу, него што то данас раде”, каже познати глумац.

„Биопсија је подебља игла коју ти забоду преко коже дубоко у јетру и извуку један мали комад јетре”, присетио се Александар Срећковић и нагласио да су му након анализе објаснили да је здрави носилац вируса.

Како проверавати стање јетре и када нема симптома?

„Постоје неки јетрини ензими, који су доста карактеристични, ми очекујемо да су они повишени. Код акутног вирусног хепатитиса, активност тих ензима морају да буду повишене 10 до 15 пута у односу на референтне вредности”, објаснио је инфектолог проф. др Драган Делић.

Према његовим речима, ултразвук је исто важан да би се проверило да ли је јетра увећана, каква је површина, да ли постоје неке фокалне промене у јетри, цисте, али се њиме не могу видети сва оштећења јетре.

Проф. др. Делић је додао да жене много лакше подносе биопсију. Објаснио је и да се полако напушта таква метода и да се сада практикује фиброскен, а изгледа као ултразвук који шаље таласе кроз јетру, добију се неке бројке и на основу тих бројки лекари знају да ли се у јетри појавило везивно ткиво, односно да ли постоје ожиљци на јетри и ако постоје, то је увертира за цирозу.

Проф. др Драган Делић каже да након вирусологије и биохемије могу да се преваре, ако су трансаминазе мирне, кад ураде биопсију, открију да је дошло до цирозе јетре. Додаје да постоји седам лекова који су регистровани за хронични хепатитис Б и на основу стадијума у којем се налази пацијент, одређује се који лек треба да се да и да се тим лековима не може елиминисати вирус, да се може само стопирати размножавање вируса.

Професор Делић саветује да се бар једанпут годишње провери активност серумских аминотрансфераза (АЛТ). Важно је проверити и гама-глутамилтрансферазу (ГАМА-ГТ), односно ензим који се одређује за процену функције јетре који скочи кад постоји обољење јетре и необорив је доказ да неко конзумира алкохол.

„Постоји вакцина, постоји заштита и та вакцина је ушла 1986. године у употребу, у Србији је 2002.године постала обавезна за новорођену децу, 2008. за адолесценте од једанаесте до петнаесте године.”, истакао је инфектолог и додао да, захваљујући вакцинацији, хепатитис Б полако нестаје.

Проф. др Делић саветује ризичне групе да се заштите и вакцинишу против вируса хепатитиса Б, посебно људе на хемодијализи, хемофиличари, здравствени радници, хирурзи... Веома је битна и лична хигијена, прање руку, чување хране, правилно прање воћа и поврћа.

Инфектолог подсећа да, сексуална трансмисија није везана само за Б и Ц вирус, везана је и за ХИВ и сексуално преносиве болести и треба предузети мере заштите као што су презервативи.

„Никад нећу заговарати масну, конзервисану исхрану, никад нећу заговарати енергетска пића, што је велики проблем код тинејџера. Постоје велика истраживања у Енглеској и Америци, да енергетска пића доводе до оштећења јетре, до масне јетре и до акутног оштећења јетре”, објаснио је проф. др Драган Делић и додао је да ни ми не заостајемо у конзумирању енергетских пића.

„Битно је имати три оброка или пет оброка који нису количински обимни, да има воћа, поврћа, рибе, млечних производа, нарочито је добар кефир, закључио је за РТС Ординацију инфектолог проф. др Драган Делић и напоменуо да и чаша сурутке дневно не може да штети.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара