На удару смо „тридемије“ – у циркулацији су грип, ковид и остале респираторне инфекције

Лекари широм Србије потврђују да имају знатно више пацијената него пре три седмице, и да хара „тридемија“. Тренутно су у судару и грип, и корона, и остали акутни респираторни вируси. Зато не чуди што већина популације има неки од симптома инфекција које тренутно циркулишу у Србији.

На удару смо „тридемије“ – у циркулацији су грип, ковид и остале респираторне инфекције На удару смо „тридемије“ – у циркулацији су грип, ковид и остале респираторне инфекције

После празника које смо већину времена проводили у затвореном, повећао се број пацијената који траже лекарску помоћ с обзиром на то да су у циркулацији осим ковида и вирус грипа и синцицијални вирус. Докторка Светлана Мићић, специјалиста опште праксе у Дому здравља Стари град наводи да је приметан благи пораст броја пацијената у односу на новембар и децембар.

„На крају крајева, ово је и сезона респираторних, акутних вирусних инфекција. Тако да имамо, благи пораст акутних респираторних инфекција.“

Што се тиче ковид позитивних пацијената, докторка наводи да је у односу на новембар и децембар њихов број повећан за око двадесетак процената. И поред имунизације против грипа која је почела још у октобру, још увек има спорадичних случајева оболелих, али у циркулацији су и остали респираторни вируси – синцицијални, ротавируси, аденовируси… Оболелих има у свим старосним категоријама.

Пацијенти се јављају са општом симптоматологијом – повишена температура, кашаљ, главобоља, цурење носа, општа малаксалост, болови у мишићима и зглобовима, додаје др Мићовић.

„Савет је, наравно, ношење маски у затвореним просторима, то су свакако препоруке и, наравно, при неким већим окупљањима поштовање свих противепидемијских мера. Одржавање хигијене и оно на шта апелујем и овом приликом, то је вакцинација против грипа. Ми и даље имамо те вакцине и настављамо са вакцинацијом, и није касно, наравно."

Старија популација, хронични болесници, имунодефицијентне особе и здравствени радници требло би да приме вакцину против грипа која свакако даје заштиту и смањује морбидитет и тежину клиничке слике.

„Као и сваке године, савети код вирусних инфекција су да два до три дана одлежати у кући уз топле напитке, симптоматску терапију, скидање температуре, а након тога, уколико се пацијент не осећа добро, онда се јавља лекару“, наглашава др Светлана Мићовић.

Према последњим подацима Института за јавно здравље Батут од 5. јануара, средњи је интензитет циркулације вируса грипа у нашој земљи и најзаступљенији је међу малом децом и младима, тинејџерима до 14, 15 година.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се