Читај ми!

Др Миловановић: Нисмо свесни последица по здравље јетре због неумерености у храни и пићу

Време славa и новогодишњих празника је период када се више једе и пије. Краткорочне последице сви осетимо, међутим претеривање може дугорочно да угрози наше здравље, чега често нисмо свесни, како у Јутарњем дневнику напомиње проф. др Тамара Миловановић.

Статистички подаци говоре да у свету чак 25 одсто популације у овом тренутку има неки проблем са јетром, посебно масну јетру. Проф. др Тамара Миловановић, са Клинике за гастроентерохепатологију УКЦС наводи да велики број пацијената умире од претераног конзумирања алкохола и хране.

„Мислим да популација није довољно свесна последица на здравље злоупотребе алкохола и претеривања у храни, а и мислим да не постоји свесност када нешто што се зове мерак пређе у зависност“, истиче професорка.

Краткорочне последице углавном свако од нас осети у неком тренутку када превише поједе или превише попије. Дугорочно, болест почиње као масна јетра, али зато што људи углавном крију и гурају под тепих када осете тегобе због злоупотребе алкохола,  лекарима се јављају са већ узнапредованом болешћу.

Зато су процене да преко три милиона људи годишње умире због последица злоупотребе алкохола, додаје проф. Миловановић, а око четвртине пацијената с цирозом јетре има је управо због злоупотребе алкохола.

Знаци упозорења да је јетра угрожена

Болести јетре често напредују тихо и потајно, а пацијенти немају изражене тегобе, напомиње гошћа Јутарњег дневника.

„То може бити малаксалост, мучнина, нелагодност у стомаку, зато је важно редовно контролисати налазе јетре и радити ултразвук, како би се на време реаговало и спречило даље напредовање болести јетре“, истиче докторка Миловановић.

Када су у питању болести јетре узроковане злоупотребом алкохола, пацијенти најчешће долазе са узнапредовалом болешћу и тешким компликацијама као што су крварење, жутица, појава течности у трбуху и поремећај стања свести.

„Преживљавање је често угрожено у тим случајевима. Kад пацијенти буду смештени у болницу, ризик од смртног исхода је десет пута већи него код пацијената који се лече због стабилне болести јетре“, наглашава проф. др Тамара Миловановић.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво