Читај ми!

Одакле нам умњаци и зашто их полако губимо

Умњаци су трећи молари који се налазе у задњем делу уста. Слични су осталим кутњацима, али понекад могу бити нешто мањи и последњи се појављују од 32 стална зуба – обично између 17. и 25. године. Немају сви људи сва четири умњака, а често се дешава и да се ваде јер изазивају додатне проблеме при избијању. Због тога је и потпуно оправдано питање – чему нам служе?

Као што имамо много сличности са онима са којима смо у сродству, људи деле бројне особине са својим даљим рођацима – приматима. Мајмуни, гориле и шимпанзе сви имају умњаке.

Пре неколико милиона година, људски преци имали су веће вилице и зубе од нас данас. Примера ради australopithecus afarensis, који је добио надимак по познатом фосилу Луси, живео је пре три до четири милиона година.

Вилица и зуби били су знатно већи и дебљи од наших. Поседовали су три велика молара са јаким слојем глеђи. Лобање фосила од најранијих људи такође пружају доказе о присуству снажних мишића за жвакање.

Промене у исхрани

Научници сматрају да су много снажније вилице и зуби били потребни зато што је храна коју су наши преци јели, попут сировог меса и биљака, била много тежа за жвакање од данашње хране.

На основу микроскопских трагова на фосилизованим зубима научници добијају доста добар увид у то шта су наши изумрли преци јели.

Данашња храна је много меканија него она у прошлости. Бројни су фактори – развој пољопривреде, кување и складиштење хране. Мекша и лакша храна за жвакање значи да зуби имају мање изазован посао.

Резултат тога јесте да су вилице модерног човека еволуирале да буду мање, а лица ужа од наших изумрлих предака, јер наши оброци више не захтевају велике и снажне зубе.

Имајући у виду ове промене које су се дешавале током милиона година, трећи молари, односно умњаци, нису више толико важни као некада.

Недостајући умњаци

Код око 25 одсто људи данас барем један умњак недостаје, односно уопште се није формирао. Иако се дешава да код неких људи одређени зуби уопште не израсту, то је много ређе него са умњацима.

Научници нису сигурни зашто се ово тачно дешава, али претпостављају да има везе са генима које наслеђујемо од родитеља.

Неки стручњаци сматрају и да је мањак умњака предност за модерне људе са мањим вилицама. Засигурно је лакше сместити мање зуба у мању вилицу.

Због мањка простора, умњаци често могу да се заглаве унутар виличне кости и никада не избију или тек делимично. Такође, могу и да неправилно крену да излазе због чега стварају додатне проблеме, па морају хируршки да се изваде.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво