Читај ми!

Пет трикова да сачувате здраве зубе до старости

Ко није изгубио ниједан сталан зуб, а има 40, 50 или 60 година, слободно можемо рећи да је мађионичар. Одговор на питање да ли је важнија генетика или добре навике у „РТС Ординацији“ дао је стоматолог др Дејан Марковић, професор Стоматолошког факултета у Београду и открио неколико трикова за очување зуба.

Код дилеме између генетике и добрих навика при очувању зуба, стоматолог др Дејан Марковић, професор Стоматолошког факултета у Београду стаје на страну наших свакодневних навика.

Генетика има утицаја, али много мање на појаву каријеса. Навике су те које су важне да бисмо сачували орално здравље начин исхране, одржавање оралне хигијене, одржавање уопште здравих стилова живота, како се то данас популарно зове, то јест не пушити, не јести често слатко, имати избалансирану исхрану. То је нешто што је важније од онога што носимо генетски“, нагласио је др Марковић и додао да генетика учествује са мање од 30 одсто.

Избегавати конзумирање врућег и хладног у току истог оброка

Нагле промене температуре нису добре за зубе.

Глеђ је инертна, чврста. Тај покривач зуба који даје сјај и чврстоћу зубу је нешто о чему мора да се води рачуна, јер нагле промене, као много хладно и много вруће, који иду наизменично, доводе до пуцања. Неће се то десити одједном, али ако имамо ту навику, сигурно ће доћи до тога да се у неком тренутку појаве прскотине на глеђи које ће постати временом, због пигментације, чак и видљиве, објаснио је стоматолог и додао да оштећена глеђ отвара пут каријесу.

Зубну глеђ можемо оштетити и храном која садржи киселину. Такође, храна са шећером, нарочито рафинисаним, лакше се метаболише од стране бактерија.

У том процесу настају киселине, а она разара тај део зуба који је, на неки начин, прва баријера“, истакао је професор Марковић и додао да када киселина раствори глеђ, покривач зуба се одлама и настаје каријес.

После оброка испрати уста обичном водом

Иако прање зуба не би требало да прерасте у опсесију, професор Дејан Марковић истиче важност хигијене уста и зуба.

Зубе треба прати. Довољно је да то буде два пута дневно, ујутру и увече, остало не мора да буде обавезно. Kоришћење, рецимо, киселих салата, киселог напитка, лимунаде, свега онога што сматрамо да је здраво, такође утиче делимично и на зубе. Уколико после тога кренемо да перемо зубе, ми смо глеђ киселином из хране мало размекшали, а тврдом четкицом очистили, да не кажем, оштетили тимe што смо их орибали, упозорио је др Марковић и додао да би испирање уста водом после јела било корисно јер бисмо тако разблажили киселину која утиче на зубе.

И начин на који једемо има утицаја на здравље зуба. Професор Марковић наводи пример да деца из исте породице која једу исту храну могу имати потпуно другачију ситуацију. Једина разлика је што једно дете једе брзо, а друго „мрљави“, жваће дуго.

„Задржавање хране у устима, а не количина, јесте то што доводи до каријеса”, објаснио је др Марковић и додао да треба направити паузу између оброка да био организам сам очистио уста, а то ради пљувачка.

Зубе не треба прати зубе одмах после повраћања

Након повраћања не треба прати зубе четкицом, већ само испрати уста обичном водом.

На тај начин смањује се ниво киселине у устима, смањује се непријатан осећај, али оно што је битно код повраћања у таквим стањима, који се третирају као стања повећаног ризика за настанак каријеса, треба водити рачуна да се такви зуби додатно не оштете током прања четкицом, рекао је стоматолог подсећајући да је у овом случају желудачна киселина та која раствара глеђ и да би се четкицом оштетио тај заштитни слој зуба.

Користите меку четкицу за зубе

Четкица за зубе може да уђе у међузубне просторе и уклони остатке хране, али не и каменац и очврсле наслаге на зубима. Због тога је довољно да буде мека.

Не треба нам чврста четкица да би то сад стругало. Мекана четкица не оштећује десни, она не оштећује када радите рибајућим покретима по зубима, прецизирао је професор Дејан Марковић.

Мекана четкица може очистити тешко доступне просторе као што су, на пример, простори унутрашње стране доње вилице где је стварање каменца највеће због изводних канала пљувачне жлезде.

Осим меканих четкица, могу се користити конац, силиконске чачкалице, интерденталне четкице.

Што се тиче пасти за зубе, флуор позитивно утиче на здравље зуба, али ако неко не жели да користи пасту са флуором, не значи да ће брже добити каријес, али је јако битна правилна исхрана за спречавање каријеса“, поручио је гост РТС Ординације.

Испирајте уста хладно цеђеним уљима

„Ми увек тражимо неки начин да нам буде лакше и да буде нешто егзотичније. Нема замене за четкице, али хладно цеђено уље помаже, облаже на неки начин слузокожу, па може имати позитиван ефекат код неких стања, то јест обољења уста, али не самих зуба“, каже др Марковић.

Према његовим речима, када је у питању каријес, ту нема доказа да је употреба уља ефикасна.

„Не треба користити рафинисана уља и треба водити рачуна да неко није алергичан на неко уље, јер може довести до контраефекта, али добар део стручне јавности се слаже да је то испирање уљима засновано на испирању. Могли би да испирају и са обичном водом и било би позитивног ефекта“, рекао је др Дејан Марковић, професор Стоматолошког факултета.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво