Читај ми!

Тестирање је једини начин да се открије ХИВ инфекција и да се на време крене са лечењем

Процењује се да је на крају 2022. године 39 милиона људи живело са ХИВ-ом и само те године умрло их је 630 хиљада. Почетком ове године, са том болешћу у Србији је живело око 3.250 људи. Лекари на Међународни дан борбе против сиде упозоравају на ове бројке и истичу да је тестирање једини начин да се инфекција открије и лечи.

У Србији је од јануара до краја новембра ХИВ потврђен код 124 особе, а свака друга је из Београда, подаци су Института Батут.

Једанаест пута је више мушкараца и они су и даље као и претодних година узраста, у 80 одсто случајева од 20 до 49 година, с тим што је најмлађа оосба која је дијагностикована ове године имала 17 година, а најстарија 74“, наводи др Данијела Симић из Института „Батут“.

Неретко они који су заражени, и не знају да носе вирус. Зато је важно тестирање.

Према нашим истраживањима из 2022. године, у европском региону бележимо раст броја откривених случајева. То је позитивно, јер због ковида људи нису ишли на тестирање. Негативно је што се јављају касно“, истиче др Фабио Скано, директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији.

Важно је да се што раније дијагностикује да је неко инфициран ХИВ-ом и да одмах започнете са терапијом јер терапија спречава оболевење и умирање од ејдса“, наглашава докторка Симић.

Данас оно што је јако битно, ко користи терапију на адекватан начин, у организму он не може да му се детектује ХИВ. То је негде циљ, да досегнемо тај ниво и откријемо што већи број инфицираних. Данас је ХИВ болест са којом се живи“, наводи Горан Радосављевић, директор ТОЦ-а.

ХИВ се преноси незаштићеним сексуалним односом, преко заражене крви и са инфициране мајке на дете. Не преноси се додиром и загрљајем.

четвртак, 22. фебруар 2024.
15° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво