Читај ми!

Тестирај, Лечи, Заштити – почела Европска недеља тестирања на ХИВ

У Србији је крајем 2022. године са ХИВ-ом живело 3.250 људи, а процењује се да 550 особа није знало да је инфицирано. Једини начин да се инфекција открије, јесте тестирање. Почиње Европска недеља тестирања на ХИВ, а сви који желе могу до 1. децембра то да ураде у Студентској поликлиници.

Сви који желе могу бесплатно да се тестирају у Студентској поликлиници. Врата саветовалишта су отворена сваког радног дана од 8 до 19 часова, а није потребна ни здравствена књижица.

Докторка Мила Паунић, помоћница директора Студентске поликлинике, наглашава да је тестирање изузетно важно јер благовремено откривање ХИВ инфекције значи да ће се почети са терапијом, која је сада изузетно моћна и може да помогне.

Никада, као сада, није важио онај слоган – када се на време открије ХИВ инфекција, то јесте једнако живот – зато што се живот особа које су ХИВ позитивне, а то открију на време и лече се, једнак је дужини живота особа које немају ХИВ. Ја мислим да већег аргумента нема од овог“, истиче др Паунић.

Осим тога, код особа које су на терапији после неких пет-шест месеци број копија вируса у крви се смањује толико да вирус постаје недектибилан, што значи да особа више није инфицирана.

Значи, данас она особа која је на терапији и која нема детектибилан вирус, није уопште инфективна за своје сексуалне партнере, значи за своју околину нису инфективне“, додаје докторка.

Међутим, резултати тестирања у овој години показују да је број заражених ХИВ-ом повећан и откривено је 18 позитивних пацијената, и то веома младих људи.

Најмлађи пацијент има 16 година. Пре неколико месеци имали смо и двоје са 16 година, затим 19, 21. То су заиста јако млади људи и мени је просто несхватљиво пошто имамо више метода да се заштитимо од ХИВ-а, не само кондом, који је сасвим сигурно најбоља заштита“, наглашава докторка.

Такође, они који не желе да користе кондом, важно је да знају да постоји и преп-терапија, пре-експозициона терапија која се у свету користи дуже од 11 година, а доступна је и код нас.

Јако је важно да се консултују са лекаром, да добију савете и, на крају крајева, добију извештај или рецепт са којим могу да купе ту преп-терапију. То је терапија која се пије пре него што се неко изложи вирусу“, објашњава др Мила Паунић.

Докторка наводи да је неопходно ставити акценат на едукацију и то од основне школе.

субота, 02. децембар 2023.
10° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке