Читај ми!

До жељене форме можете доћи и у градским условима

Одлазак у природу није једини начин да одржавате своју форму. Поред теретана, све је модерније, урбано вежбање, такозвани "streetworkout". Tренинзи у градовима практикују се пре одласка на посао или у паузама предавања.

Уместо одласка на тренинг у теретану или салу, група момака вежба под ведрим небом. Кажу, овде имају све што је потребно да буду у форми, приступачно је и увек је добро друштво.

Вежбе се могу прилагодити било ком нивоу кондиције, физичким могућностима, па их могу користити сви без обзира на године и ниво спремности.

„То су све вежбе као што су чучњеви, искораци, искораци у страну, уназад. Што се тиче вежбања напољу можемо да искористимо вратило, односно шипке, да користимо високе клупице за склекове у олакшаним условима“, објашњава Катарина Пиперин, дипломирани професор физичког васпитања и спорта.

Да се рутина вежбања на отвореном усвоји, мотивација одржи, тренери саветују да вежбате редовно, слушате своје тело и припремите га за тренинг током нижих температура.

„Препоручила бих да особе које имају слабу циркулацију да носе капе и рукавице, да се облаче у складу са временским условима. Не би требало да се претерано утопљавају. Да се не утопљавају и да имају флашицу воде са собом и да вежбају када им то одговара“, додаје професорка Пиперин. 

Лекари кажу – не постоји ниједна наша функција и физичка и психичка на коју дозирана активност не делује повољно.

„Много помаже нашем срцу, нашим крвним судовима, нашим мишићима. Много помаже нашем метаболизму зато што троши шећере, тако да може да буде терапија за оне који имају повишен шећер. Изузетно је битна за оне који имају неке психолошке проблеме, за људе који имају анксиозност, депресију“, наглашава проф. др Сања Мазић, специјалиста медицине спорта и шеф Катедре за медицину спорта Медицинског факултета у Београду.

За тренинг је најмање битно годишње доба, већ како избећи изговоре и пронаћи мотив. Резултати не долазе преко ноћи, зато који год избор тренинга да направите, најбитнија је истрајност и воља да стигнете до жељене форме.

недеља, 10. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу