Зашто је важно стање бубрега у лечењу болести срца и обратно

Не постоје тачни епидемиолошки подаци, али, неки степен оштећења бубрежне функције има око 650.000 грађана, а око 150.000 грађана - срчану слабост, што су подаци који упозоравају. Бубрежна и срчана слабост често се поклапају и тада говоримо о кардио-реналном синдрому.

Да је веза болести кардиоваскуларног система и бубрега изузетно важна, рекао је у Јутарњем дневнику РТС-а кардиолог Арсен Ристић. „Када имате срчану слабост, она погоршава функцију бубрега. И обрнуто – ко је од раније бубрежни болесник, када доживи срчани удар или има неки други разлог за срчану слабост, онда ће једно потенцирати друго“, изјавио је др Ристић.

Доктор Ристић упозорава да, ако се мере на време не предузму, такви болесници имају лоше прогнозе.

„Када дође до терминалне бубрежне слабости, она лимитира оно што од лекова можемо дати болесницима са срчаном слабошћу, где је последњих година дошло до праве револуције. Имамо читав низ нових терапијских принципа који изузетно помажу овим болесницима, све док бубрези колико, толико функционишу“, објаснио је др Ристић и напоменуо да је важно да се и код једне и код друге групе болесника води рачуна „о оном другом систему“ у чему су, између осталог, од помоћи и лекови који могу да спрече бубрежну слабост и пут ка дијализи.

„Када се неко појачано замара, гуши, отичу му ноге, почињу проблеми са мокрењем, отиче стомак, све теже се ослобађа вишак течности, и онда лекови који су раније деловали, почну све слабије да делују, потом, када се врста отока промени и могућност да се ослобађање вишка течности промени, то је знак да се мора обратити пажња на фунцију бубрега“, додао је гост РТС-а, истичући да је у том смислу, сарадња кардиолога и нефролога изузетно важна.

„Нови терапијски принцип који имамо последњих година, не само да може да пресече овај зачарани круг између везе бубрега и кардиоваскуларног система, срчану слабост која погоршава бубрежну и обрнуто – можемо да код некога ко је рецимо само бубрежни болесник, такође спречимо прогресију болести бубрега и сачувамо их од дијализа и компликација“, додао је.

Кардиолог је објаснио да ризик од срчане и бубрежне слабости расте са годинама живота и додао да ако се, с друге стране, срчани болесник што раније лечи – неће се десити компликације на бубрезима, и обрнуто.

„То је веза која је давно препозната али је недовољно у фокусу пре свега у нашој примарној превенцији и зато је сада најављено, четвртог априла у Југословенској кинотеци говоримо о кардио-реналном синдрому“, најавио је састанак специјалиста и конференцију о кардио-реналном синдрому др Ристић.

 Упутио је све мушкарце од четврте деценије живота, и жене старије од 45, на превентивне кардиолошке прегледе и евентуално на време кренути са потребном терапијом. У супротном – проблеми се акумулирају.

„Што је лошија функција бубрега, лошије делују лекови за кардиоваскуларни систем и погоршава се срчана слабост“, закључио је кардиолог и додао да зсе ато на време мора мислити о бубрезима у лечењу срчаних болесника.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво