Чувени руски офталмолог о успешном лечењу катаракте

Четврт века искуства, више од 35 хиљада операција ока, специјалиста је офталмологије, офталмохирург и начелник одељења за офталмологију северо-западног државног медицинског универзитета „Ета“ у Сант Петербургу и директор научно – истраживачког центра за хирургију ока при државном институту „Фиодоров“.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, проф. др  Тахтајев Јуриј Виторович истакао је да преко 30 милиона људи у свету болује од катаракте. Операције које се обављају су једне од најуспешнијих у хирургији, у стању смо да пацијенту вратимо вид, и  да га побољшамо уклонивши оне проблеме које је имао са могућношћу да свет види јасним бојама.

„Болест је повезана са узрастом, али и са урођеним стањима и патолошким променама. Обично се јавља у каснијем добу живота. Учесталост појаве болести катаракте је око 400, 500 људи на 15 000 људи. Наши пацијенти су старији људи који се обраћају клиници за помоћ“, рекао је проф. др Виторович.

Такође истиче да данашње технологије које се користе у хирургији помажу да се интервенише у ранијим фазама болести код пацијената.

„Маштамо да добијемо сочива која би била провидна као у природи, постоје такве технологије. Данас се оперише и кратковидост. Успешност излечења зависи од медицинске културе. Технологије које се данас примењују у лечењу ове болести захтевају да катаракта сазри“, рекао је професор.

Истиче да је глауком болест  која човека може да доведе до слепила и инвалидитета. Најважнија је рана дијагностика. Он се не лечи , али болест може да се успори.

„Велики финансијски ресурси усмерени су на лечење глаукома у свету и примену технологија, које регулишу очни притисак и отицање течности из ока. Користе се и ласерске технологије које су успешне“, истакао је професор.

Напомиње да већ 20 година у Србији сарађује са Клиником „Зенит“у Београду, на показној хирургији и програмима. У Србији постоји одлична школа хирургије и лекари су одлични. Проблем болести катаракте не треба запустити, јер се онад не лечи.

 „Код болести глаукома, човек постепено губи вид, а то не примећује, јер се сужава видно поље. У Русији је изграђен посебан систем који контролише пацијентима старијим од 40 година ризике од појаве глаукома, пре свега очни притисак2, рекао је проф. др  Тахтајев Јуриј Виторович.

субота, 03. јун 2023.
18° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено