У Југословенској кинотеци филмом „кРАК мање" обележен почетак кампање за борбу против рака плућа

У Југословенској кинотеци приказан је први документани филм о борби против рака плућа.

У филму кРАК мање, искуства преносе они који су успели да победе, и да држе болест под контролом, они који су изгубили најмилије јер рак плућа годишње у Србији однесе више од 5.000 живота, и лекари који су свакодневно сведоци у постављању дијагнозе која је најчешће малигно обољење, а не мора да буде тако.

На два сата рак плућа у Србији однесе најмање један живот. Остављањем пушења, увођењем закона о забрани пушења, редовним прегледима, ослушкивањем организма и симптома, благовременом дијагностиком и бољом, одговарајућом терапијом за све пацијенте ову статистику можемо да променимо, јер рак не бира и директно или индиректно погађа многе. Ово је најчешћи и најсмртоноснији карцином у нашој земљи који погађа и млађе и старије особе. У филму говоре многи, а по први пут и отац Небојше Глоговца.

„Он је за Нову годину, Божић, осетио је нешто, кашљао је, нешто је напипао тврдо на стомаку, и ја сам био присутан. Скенер је показао, показало се да је сумњиво... Небојша је кратко трајао али оставио је траг на младе људе и често пута сретнем људе који понављају реченице које је он изговорио на филму или на позорници. Тих 50, 49 година, колико је имао - није остало без утицаја, без некога трага. Док жижак гори, каже наш народ, треба се порити до опоследње снаге, до последњега даха, да се очува жижак живота”, рекао је протојереј - ставрофор Милован Глоговац, отац покојног глумца Небојше Глоговца.

После филма, у Југословенској кинотеци одржава се и трибина у којој учествују министарка здравља, представници Републичког фонда, здравствених установа у којима се лече оболели.

Трибину организује Удружење „Пуним плућима ", очекују одговоре на питања када ће пушење у затвореном бити потпуно забрањено, када ће више оболелих добијати најсавременију терапију, и када ће бити уведен скрининг на рано откривање ове болести.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво